Start van hoofdcontent

VELSERBROEK

nl

Al 29 jaar rivaliteit en gezelligheid tussen voetballende straten in Velserbroek

9 januari 2019, 17.27 uur · Aangepast 9 januari 2019, 17.48 uur · Foto: Stichting Stratenteams Velserbroek

De 29ste editie van het zaalvoetbaltoernooi Stratenteams Velserbroek staat alweer voor de deur. Op 18 januari barst het jaarlijkse voetbalfestijn weer los: een toernooi tussen 25 straten uit het dorp. Volgens initiatiefnemer Rob Tousian is het inmiddels uitgegroeid tot een iconisch evenement. "Het hele dorp loopt uit."

Tijdens het voetbaltoernooi worden teams gemaakt door bewoners van een straat te selecteren. Buurmannnen en vrouwen vormen een voetbalploeg die het opneemt tegen de bewoners van een andere straat. "De 25 teams strijden twee dagen lang tegen elkaar. Uit die wedstrijden ontstaan zes finalisten die het vervolgens in de grande finale gaan uitmaken wie de kampioen van Velserbroek wordt", legt Tousain uit. 

Contact leggen
In 1990 werd het concept voor het toernooi bedacht. Velserbroek was een uit de klei gestampt dorp, waar allemaal nieuwe mensen woonden. Veelal waren de buren onbekenden en contact leggen was moeilijk. Om de inwoners wat dichter bij elkaar te brengen, werd het toernooi bedacht. "Misschien ken je je buurman van nummer 4 wel. Maar wie er op nummer 67 woont? 'geen idee'."

Volgens Tousain, die het toernooi al 25 jaar organiseert met Peter Geldof, heeft dit voor verbroedering in de wijk gezorgd. Na bijna 30 edities, is de insteek van het toernooi nog altijd hetzelfde en worden nieuwe bewoners van de wijk gelijk gescreend op hun voetbalcapaciteiten. "Want misschien zijn het wel voetbaltalenten en voegen ze wat toe aan het team. Dus de teamleider staat dan ineens voor je deur en vraagt of je wil meedoen met een voetbaltoernooi. Een betere binnenkomer in de buurt is er toch niet?", vertelt Tousain. 

Samenhorigheid
Het toernooi is vooral vriendschappelijk bedoeld. Het gaat om de gezelligheid en samenhorigheid. Een gedeelte van de opbrengst van het toernooi gaat naar het goede doel Paardrijden Gehandicapten Kennemerland. "Op die manier willen we benadrukken dat verbroedering belangrijker is dan winnen. Het gaat echt om de eer."

Vorig jaar was de Grote Boterbloem de winnaar van het zaalvoetbaltoernooi. Wie dit jaar de eer gaat opstrijken, wordt tijdens de finaledag op 26 januari bekend. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!