Ga naar Content

Politie en justitie willen 'excellente camerabeveiliging' bij alle ondernemers

Politie en justitie willen dat veel meer ondernemers hun bedrijf beveiligen met een topkwaliteit camerasysteem. Nu is dat nog maar bij de helft van de bedrijven het geval. De campagne 'Excellent Cameratoezicht' start vandaag in Haarlem.

Juwelier Haverkort uit het winkelcentrum Schalkwijk kan meespreken over het nut van haarscherpe camerabeelden. Vier jaar geleden werd de juwelier overvallen, midden op de dag, terwijl het druk was met zo'n acht klanten in de winkel. "Er kwamen twee overvallers binnen die hier eventjes de boel kort en klein sloegen, met pistolen, hakbijlen en traangas", weet Arthur van Leeuwen zich te herinneren. 

Plundering
De klanten raakten in paniek van het traangas en vluchtten de winkel uit. Van Leeuwen moest lijdzaam toekijken hoe de overvallers in 47 seconden de etalage plunderden. "Je weet natuurlijk nooit of ze toch echt beginnen te knallen, en aan dode helden hebben we niks."

Lees ook: Burgemeester Beverwijk wil live-cameratoezicht na sabotage

De overvallers nemen mét buit de benen. De politie kon weinig met de korrelige beelden van het bewakingssysteem. "Ze waren niet echt tevreden over de kwaliteit", schampert Van Leeuwen. Hij liet per direct andere camera's installeren. "Op de beelden die we nu hebben hangen, is bij wijze van spreken de kleur van je ogen te zien."

Privacy
De juwelier is blij met zijn nieuwe systeem met de geavanceerde mogelijkheden om ook snel beelden te delen met de andere ondernemers in het winkelcentrum Schalkwijk. En over de nieuwe privacy-wet maakt hij zich geen zorgen. "Weet je, als ze mij overvallen moeten ze ook hun privacy maar even aan de kant schuiven."  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Geja Sikma