Gooi

NL
V

Burgemeester Hilversum: "Te veel mensen voelen zich niet meer gehoord"

9 januari 2019, 17.01 uur · Aangepast 21 januari 2019, 10.52 uur

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum is bezorgd over de groeiende ontevredenheid in zijn gemeente. Dat vertelde hij gisteravond bij de nieuwjaarsreceptie. "Te veel mensen voelen zich niet meer gehoord en komen in verzet."

Hij begrijpt wel waar het vandaan komt: "Het middenrif van onze samenleving piept en kraakt. Velen lopen vast in de bureaucratie en de overdreven regelgeving. En lopen vast in de systeemwereld." Het is een zorgelijke ontwikkeling, vindt hij. "Een kleine twintig procent van onze inwoners vindt dat ze nog steeds onvoldoende worden betrokken bij de gemeentelijke plannen. Het is een minderheid, maar die minderheid is ook belangrijk."

Goed luisteren
Broertjes noemt een voorbeeld: "Buurthuis de Lelie brandde bijna twee jaar geleden af. Waarom is er nog geen schop in de grond voor herbouw? De buurt snakt ernaar." Maar goed luisteren betekent niet altijd de ander zijn zin geven, meent hij. "Het betekent dat we met respect met elkaar omgaan en dat we echt willen horen wat de ander zegt. Dat is meer dan goed luisteren. En dat moest ik vooral van mijn vrouw zeggen." De mensen in de zaal lachen.

Lees ook: Hilversumse burgemeester onder vuur door opmerking over 'zeven negertjes'

Voor hem is samenwerken de sleutel. "Samen sterk, dat blijft mijn motto. Of, zoals wijlen Eberhard van der Laan altijd zei: 'Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.'"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!