Ga naar Content
Schiphol

Japans regeringstoestel komt naar Schiphol: zij gingen 'm voor

9 januari 2019, 12.48 uur · Aangepast 9 januari 2019, 13.09 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / ANP

Hoog bezoek op Schiphol vandaag: ergens halverwege de middag landen twee Boeing 747's met de roepnamen 'Air Force One' en 'Air Force Two' op de luchthaven. Het zijn dit keer niet de beroemde jumbo's van de Amerikaanse president Trump, maar die van de Japanse premier Abe. Maar Schiphol ontvangt wel vaker belangrijke gevleugelde gasten. Wij hebben er vijf op een rij gezet.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Air Force One
Donald Trump is als president nog niet in Nederland geweest, maar zijn voorganger Barack Obama wel. Eind maart 2014 landde zijn VC-25 (de militaire versie van de Boeing 747) op Schiphol voor de NSS-top in Den Haag, met in zijn kielzog Air Force Two. Normaal is dat exact hetzelfde toestel, maar in die periode kreeg die kist een beurt en vloog een Boeing 757 als backup mee. Meerdere helikopters (waaronder Marine One) en C-17-vrachtvliegtuigen met daarin de presidentiële auto's (The Beast) waren al wat dagen van te voren naar Nederland gevlogen.

President Obama kwam met deze Air Force One naar Nederland - NH Nieuws/Doron Sajet

Polderbaan als parkeerplaats
Obama was een van de vele regeringsleiders die voor de nucleaire top naar Nederland was gekomen. Premier Shinzo Abe, die vandaag door Mark Rutte in Rotterdam wordt ontvangen, was er toen ook met zijn twee Boeing 747-400's. De Polderbaan was toen buiten gebruik gesteld om de vele regeringstoestellen te kunnen parkeren. Alleen Obama's kist hoefde daar niet bij te staan, die heeft twee dagen naast de Kaagbaan gestaan.

De Japanse minister-president was er in 2014 ook al met zijn twee jumbo's - NH Nieuws/Doron Sajet

Ed Force One
Geen president, maar hij komt er wel in de buurt: Ed Force One is de naam van de voormalige Boeing 747-400 van metalband Iron Maiden. Het toestel bracht de band in juni 2016 naar Schiphol voor een concert in de Gelredome. Naast zingen is frontman Bruce Dickinson ook piloot en zat hij ook op die vlucht als gezagvoerder aan het stuur van Ed Force One. Drie dagen later vloog de kist weer door naar het volgende optreden. Na de tournee is Ed Force One weer een gewone Boeing 747 geworden en vliegt hij voor Saudi Arabian Airlines.

Fans van Iron Maiden zwaaien Ed Force One uit - NH Nieuws/Doron Sajet

Rolling Stones
Stones-frontman Mick Jagger heeft geen vliegbrevet, maar laat zichzelf en zijn band graag in stijl rondvliegen. Voor hun tour in 2017 hadden zij een Boeing 767 gecharterd. Van binnen komen de bandleden geen luxe tekort en van buiten was de Boeing voorzien van het beroemde lippen en tong-logo van de Stones.

De Rolling Stones komen aan op Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

PH-KBX
De Koning BeatriX, beter bekend als de KBX, was jarenlang het Nederlandse regeringstoestel. In juni 2016 werd de 21 jaar oude Fokker 70 verkocht aan een Australische luchtvaartmaatschappij en sindsdien vliegt er een tijdelijk regenringtoestel tot de splinternieuwe Boeing 737 met de registratie PH-GOV dit jaar in gebruik wordt genomen. De Fokker werd regelmatig bestuurd door Koning Willem-Alexander, die ook gast-piloot is bij KLM. Hij is inmiddels bevoegd Boeing 737-piloot, vliegt ook nog steeds voor KLM en zal naar verwachting ook plaatsnemen achter het stuur van de PH-GOV.

De laatste keer in de PH-KBX - NH Nieuws/Doron Sajet