Alkmaar

Te weinig vergunninghouders gehuisvest in 2018 in Alkmaar en omgeving

9 januari 2019, 14.08 uur · Foto: ANP

Whatsapp

In Alkmaar en de meeste omringende gemeenten zijn vorig jaar minder voormalige vluchtelingen aan een woning geholpen dan was afgesproken.

Alkmaar had vier mensen meer moeten huisvesten en Castricum acht en Heerhugowaard negen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Zodra asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, wordt de hulp van gemeenten ingeroepen om ze aan een woning te helpen. Twee keer per jaar krijgen geneemten te horen hoeveel vergunninghouders ze moeten huisvesten. Het aantal mensen dat ze aan een woning moeten helpen, wordt bepaald op basis van het aantal inwoners van de gemeente. 

Het merendeel van de Nederlandse (en Noord-Hollandse) gemeenten haalt de taakstelling niet. Dat komt voornamelijk doordat ze in eerdere periodes te weinig mensen hebben gehuisvest. Ze moeten de opgelopen achterstand nog inhalen. 

Daling asielinstroom
In 2015 bereikte de vluchtelingencrisis in Nederland haar hoogtepunt: in dat jaar kwamen in totaal bijna 57 duizend asielzoekers naar Nederland. Het ging grotendeels om Syriërs en Eritreërs, die vrijwel allemaal een (tijdelijke) verblijfsvergunning kregen. Het aantal asielzoekers en vergunninghouders is inmiddels flink lager dan een aantal jaar terug. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp