IJmond

NL
V

Vrijmarkt Beverwijk ook dit jaar niet op Breestraat: "Welke petitie?"

8 januari 2019, 22.20 uur · Foto: NH / Dennis Mantz

De vrijmarkt in Beverwijk keert ook dit jaar niet terug naar de Breestraat, maar wordt ondanks eerdere kritiek 'gewoon' gehouden op het Stationsplein. Dat laat Wim Moonen, secretaris van de Oranjevereniging Beverwijk, dinsdag aan NH Nieuws weten.

In 2017 rolden de Beverwijkers voor het eerst hun kleedjes uit over het parkeerterrein, pal voor het gemeentehuis op het Stationsplein. Logisch, want de Breestraat waar van oudsher de vrijmarkt werd gehouden lag open vanwege een grootscheepse renovatie van het centrum. Vorig jaar vond de vrijmarkt echter voor de tweede keer plaats op het Stationsplein. Een keuze die kon rekenen op felle kritiek van inwoners van de stad. 

Lees ook: Wijkers willen vrijmarkt terug op Bree: "Nu is er helemaal niets"

Moonen legt uit dat het Stationsplein veel beter beheersbaar is voor de organisatie. "Dat betekent dat we het bijvoorbeeld beter kunnen beveiligen dan op de lange Breestraat", vertelt hij. "Dat gaat een stuk makkelijker en met minder mensen op de parkeerplaats voor het stadhuis. Ook is het lastiger om de Breestraat vrij te houden van auto's, omdat je dat anders al vanaf de avond ervoor aan beide kanten zou moeten afsluiten. De herinrichting van de winkelstraat maakt het er met de nieuwe bloembakken die er staan ook zeker niet makkelijker op om een rommelmarkt te houden", aldus de secretaris van de Oranjevereniging.

De kritiek en de petitie (200 keer ondertekend) die volgden na Koningsdag om de rommelmarkt terug te brengen naar de Breestraat, wuift Moonen weg. "Welke petitie?", antwoordt hij. "Ik heb geen petitie gezien. En de kritiek die ik heb gehoord kwam alleen uit commeciële hoek. Het Stationsplein is gewoon de beste locatie."

Geen terugkeer
Moonen ziet de vrijmarkt niet snel meer terugkeren naar de Breestraat. "Tenzij iedereen daar duizenden euro's extra voor over heeft. Want dat geld is er nu simpelweg niet."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!