Haarlem

Unieke Haarlemse ambtsketen voor burgemeester Wienen: "Ik zal er heel voorzichtig mee zijn"

7 januari 2019, 20.07 uur

NH Nieuws

HAARLEM - Maandenlang is edelsmid Wim Groenhart (72) er druk mee geweest: het gepriegel voor de nieuwe ambtsketen van burgemeester Wienen. En nu, net op tijd voor de nieuwjaarsreceptie, is hij dan eindelijk af. "De komende jaren kijk ik met trots naar de burgemeester als hij met de ambtsketen in beeld verschijnt."

De ambtsketen is niet helemaal nieuw. Nadat de Haarlemse keten uit 1894 acht jaar geleden werd gestolen werd er snel een nieuwe gemaakt voor toenmalig burgemeester Schneiders. "Er was geen tijd om de keten heel uitgebreid te bewerken", zegt Wim. Nu heeft hij hem dan eindelijk écht af kunnen maken.
 
Uniek Haarlems
In 24 schakels van de keten zijn nu kleine ornamentjes verwerkt die allemaal een bepaald aspect uit de Haarlemse geschiedenis belichten. Een van de ornamenten is locomotief de Arend, die in 1839 over de eerste Nederlandse spoorlijn reed tussen Haarlem en Amsterdam. Ook is het vliegtuigje de Spin erin verwerkt, waarmee Anthony Fokker in 1911 een rondje om de Bavo vloog.
 
"Met name dat vind ik ontzettend leuk, omdat het deze keten écht uniek Haarlems maakt", zegt burgemeester Wienen opgewekt.
 
Nieuwjaarsreceptie
Nu maar hopen dat het nieuwste exemplaar langer in het bezit van de Haarlemse burgemeesters zal blijven dan de vorige ambtsketen. "Ik hoop niet dat we niet weer zoiets gaan meemaken. Ik zal er heel erg voorzichtig mee zijn", aldus Wienen. Op de nieuwjaarsreceptie zal burgemeester Wienen vandaag voor het eerst verschijnen met de nieuwe ambtsketen.
 
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!