Amsterdam

Damsko Strijder wint ontwerpwedstrijd voor kunstwerk Van der Laan

7 januari 2019, 08.53 uur
Door AT5 · Foto: @kampseedorf

Whatsapp

Damsko Strijder is het winnende ontwerp voor een kunstwerk voor oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Het ontwerp van het kunstenaarscollectief Kamp Seedorf heeft veruit de meeste stemmen gekregen en zal een plekje krijgen op het Mercatorplein in Amsterdam.

Met meer dan 4000 stemmen is Damsko Strijder het favoriete ontwerp en laat het de 58 andere ingestuurde ontwerpen ver achter zich. De tweede plek met ruim 1400 stemmen, is voor een ontwerp van een rokende Van der Laan gemaakt met acrylverf.

In de toelichting op het ontwerp schreven de kunstenaars van Kamp Seedorf dat ze hun eerder verwijderde kunstwerk een permanente plek willen geven in Amsterdam, maar dat ze niemand willen overtuigen. "Dat mag het publiek zelf beslissen", schreven ze. En dat hebben Amsterdammers nu gedaan.

Ajax-graffiti
Kamp Seedorf bestaat al sinds 2011 en werd bekend van de vaak Ajax-gerelateerde graffiti die overal in de stad verschenen. In februari van 2017, vlak nadat bekend werd dat Eberhard van der Laan aan longkanker leed, verscheen Damsko Strijder op de Wibautstraat. Een maand later werd de tekening verwijderd door een reiniger van het GVB.

Bij het kunstwerk komt ook de tekst te staan: 'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar'. Dat is de zin waarmee Van der Laan vlak voor zijn dood een brief afsloot gericht aan alle Amsterdammers.

Het ontwerp wordt nu nog voorgelegd aan de welstandscommissie. Die gaat onder andere bepalen hoe Damsko Strijder uitgevoerd gaat worden: op een paneel of op een doek en al dan niet in samenwerking met een professioneel kunstenaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp