Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Eerste storm op komst: windkracht 9 én springtij

6 januari 2019, 11.30 uur · Aangepast 6 januari 2019, 14.43 uur · Foto: ANP

De nieuwe werkweek na de kerstvakantie kan zomaar eens stormachtig worden. Volgens weerman Jan Visser is er een grote kans dat we te maken krijgen met zware windstoten.

Visser legt uit dat het vooral langs de kust bij Texel 'flink tekeer kan gaan'. "Daar worden windsnelheden gehaald van boven 100 kilometer per uur. Je kan dan wel spreken van een flinke storm", aldus Visser. 

Dijken afgesloten
Daar komt nog eens bij dat het de komende dagen springtij is. De combinatie van het hoge water en stormkracht negen kan ervoor zorgen dat het water langs dijken extra hoog komt te staan. "Mensen die dinsdag langs de kust willen lopen moeten extra alert zijn", adviseert Visser. "Het kan zelfs zo gaan waaien, dat dijken worden afgesloten voor bezoekers."

Lees ook: Windsurfende waaghalzen hopen de eerste maandag van 2019 op zware storm

Inmiddels heeft het KNMI ook code geel uitgegeven voor dinsdag. De waarschuwing voor gevaarlijk weer gaat in om 3.00 uur en duurt tot 13.00 uur.

De dagen na de storm klaart het volgens Visser weer op en is de kans groot dat de zon weer eens tevoorschijn komt. "Het wordt donderdag ook een stukje kouder met temperaturen die 's nachts rond het vriespunt liggen.

Bekijk hieronder beelden van de westerstorm van 18 januari vorig jaar. Het KNMI gaf toen code rood uit.

In beeld: Noord-Holland maakt stormschade op - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!