Ga naar Content
Haarlem

Vorig jaar ruim twee keer zo veel meldingen van autobranden in Haarlem

5 januari 2019, 13.51 uur · Aangepast 5 januari 2019, 16.03 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio

De brandweer in Haarlem is vorig jaar flink drukker geweest met autobranden dan in 2017. Dat blijkt uit onderzoek van de website Alarmeringen.nl.

De website verzamelde alle brandweeroproepen uit P2000, het oproepsysteem voor de hulpdiensten. Hieruit blijkt dat in 2017 in Haarlem 33 brandmeldingen over auto's of voertuigen waren. Vorig jaar waren dat er liefst 69, een ruime verdubbeling.

Zie ook: VIDEO: Fietsers steken busje telecombedrijf in brand: "Ik ben het zat"

Nota bene gisteravond brandde nog een auto uit in Haarlem. Dat gebeurde aan het Vlielandhof. Bij de brand raakte uiteindelijk drie auto's beschadigd. 

In Amsterdam waren de meeste meldingen van autobranden: in totaal 299. Veel hiervan van in het stadsdeel Noord. Weten hoe veel meldingen er bij jou in de buurt in het P2000-systeem staan? Klik dan hier.

Het Verbond van Verzekeraars uitte eerder dit jaar al zijn zorgen over het grote aantal branden, die veelal zijn aangestoken. De koepel raadt mensen onder meer aan hun auto dicht bij een lantaarnpaal te zetten, omdat het licht pyromanen kan afschrikken. In de meeste gevallen worden de auto's in brand gestoken door pyromanen of door criminelen die hun sporen willen uitwissen. Bijna alle branden gebeuren 's nachts. Autobranden door technische problemen komen niet veel voor, aldus het verbond.

Disclaimer
Overigens kan met de onderzoekscijfers niet worden gesteld dat er vorig jaar ook daadwerkelijk meer autobranden waren in Haarlem. Zo kan één melding over meerdere voertuigen gaan. Ook kan een autobrand-melding achteraf vals alarm blijken. Daarnaast komt het soms voor dat een autobrand in eerste instantie wordt aangezien voor een ander soort brand, bijvoorbeeld een containerbrand.