Noord-Holland

Vissers staan te trappelen om containerafval uit zee te vissen

4 januari 2019, 22.38 uur · Foto: Kustwacht

Visserskotters varen morgen bij het ochtendgloren vanuit verschillende havens uit om mee te helpen met het opruimen van de Noordzee. Veel van de schepen komen uit Friesland en Groningen, maar ook vanuit de IJmuidense en de Wieringse visserij is er hulp aanwezig.

"Vissers wilden graag wat doen, maar het was onduidelijk wat er mocht en kon, de situatie is niet
overal even veilig omdat de locaties van de containers nog niet bekend zijn en ook zijn er vragen
rond de aansprakelijkheid. We hebben snel en hard gewerkt om op korte termijn dit plan op te zetten", vertelt Sarah Verroen van visserijorganisatie VisNed aan NH Nieuws.

Lees ook: Strafrechtelijk onderzoek naar overboord geslagen containers Waddengebied

De inzet van de visserschepen is afgestemd met de Kustwacht. "Normaal mogen viskotters niet in het weekend het water op. Daar gelden strenge regels voor. Maar voor deze schoonmaakactie wordt een oogje dichtgeknepen. Er wordt morgen immers niet op vis, maar op vuilnis gevist."

Lees ook: Burgemeester Texel bezorgd om containers met gevaarlijke stof

Verroen: "Vissers hebben ervaring met het opruimen van afval op zee. De meerderheid van de
visserijorganisaties is partner in de Green Deal Visserij voor een Schone Zee." Normaal halen vissers jaarlijks al zo'n 300 ton afval uit de zee. Dat wordt naar de kust gebracht om verwerkt of gerecycled te worden. "Maar de hoeveelheid die nu ronddrijft is echt onvoorstelbaar. Als de vissers niet de handen uit de mouwen steken, kunnen ze zelf nog jaren last van die rommel hebben."

270 containers
Containerschip MSC Zoe is in totaal 270 containers verloren. Dat gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag, ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum. 

In drie containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Het kan gevaarlijk zijn om ermee in aanraking te komen. De kans is groot dat deze containers naar de bodem van de zee zijn gezakt door hun gewicht, maar evengoed wordt geadviseerd ervan weg te blijven.

In de rest van de containers zitten allerlei goederen, onder meer IKEA-meubels en speelgoed, tv' s, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!