Ga naar Content

Paardenvirus baart manege Zuiderwoude zorgen: "Er zijn paarden die het niet halen"

Manegehouders en paardeneigenaren in Zuiderwoude en omgeving houden hun hart vast: bij een paard op een manege in het dorp is een zeldzame variant van de paardenziekte vastgesteld. En die besmettelijke virusinfectie kan levensbedreigend zijn voor de dieren.

Bij manege Stal Dobber is voor zover bekend één paard zeker besmet, vijf andere paarden zijn uit voorzorg in een aparte stal geplaatst. "Het is een virus dat in stallen met paarden de kop opsteekt", legt dierenarts Paul van Gorkom uit. "Het is een vrij heftig virus, omdat de paarden in het ergste geval gedeeltelijk of helemaal verlamd raken. Veel paarden die dat hebben, halen het niet."

Lees ook: Zeldzame paardenziekte vastgesteld in Zuiderwoude

Vele paardenbezitters, verzorgers en buren kwamen naar het georganiseerde spoedberaad. Iedereen kreeg de ruimte om vragen te stellen aan de veearts, zodat hij de ontstane zorgen in ieder geval gedeeltelijk weg kon nemen. "Ik zou dit niet geheim willen houden", vertelt stalhouder Helma Dobber. "Het is belangrijk dat iedereen dit weet, want het kan je gewoon overkomen. We willen iedereen op de hoogte stellen." 

Twee weken quarantaine
De grote groep werd enigszins gerustgesteld, maar kreeg ook te horen dat de paarden die nu uit voorzorg binnen staan nog minimaal veertien dagen in quarantaine blijven. Verder is het terrein verboden toegang voor iedereen die er niets te zoeken heeft. Hoewel mensen niet ziek kunnen worden van het virus, kunnen ze het virus wel bij zich dragen en overdragen op paarden. 

Het leed dat het virus in Zuiderwoude is vooralsnog beperkt. Tot nu toe heeft één paard te maken met uitval, is aantoonbaar besmet en staat volledig afgezonderd op stal. Voor stalhouder Helma is het een ingewikkelde situatie. "Veel emoties, maar ik heb geleerd rustig te blijven en we zien wel waar het schip strandt", zegt ze koeltjes. "Ik denk dat wij hier met elkaar wel bovenop komen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: