Ga naar Content

Muziekstudenten hebben baat bij oefenmethoden uit de sport

Oefenen tot je erbij neervalt. Dat is vaak het devies in de muziekwereld, maar een hockeydocumentaire deed Jan Kouwenhoven van het Conservatorium van Amsterdam inzien dat dat ook anders kan.

Samen met sportpsycholoog Frank Bakker bedacht hij daarom het Studielab, waar muzikanten zich in twee weken voorbereiden op een concert. Doordat zij slechts kort de tijd hebben, zijn ze genoodzaakt om goed na te denken over de manier waarop ze gaan oefenen.

Dat was eerder wel anders, beaamt hoboïste Valle González: "Als ik oefende, deed ik dat zonder concreet doel. Daardoor was ik me er niet van bewust dat ik er veel tijd aan kwijt was. Ik oefende eigenlijk zonder na te denken."

Zo herhaalde González vaak het hele stuk en niet enkel de delen die ze nog niet goed kende. Bij het Studielab deed ze dat juist wel, het liefst in blokjes van twintig minuten en zeker niet uren achter elkaar. Ook leerde ze dat het kan lonen om je in te beelden dat je voor een publiek speelt.

"Uiteindelijk ontdekte ik zelf ook dat het beter werkt als je steeds korte blokjes geconcentreerd oefent en daartussen rust neemt. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik voor een optreden veel relaxter ben dan voorheen", aldus González.

Bekijk hierboven de reportage over het Studielab. De violist en de docent in de video zijn Filipe Fernandes en Jaap Kooi.