Noordkop & Texel

Strafrechtelijk onderzoek naar overboord geslagen containers Waddengebied

4 januari 2019, 15.50 uur · Aangepast 4 januari 2019, 16.17 uur · Foto: ANP/Kustwacht Nederland

Whatsapp

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het vrachtschip MSC Zoe, waar in de nacht van dinsdag op woensdag ten noorden van de Waddeneilanden bijna driehonderd containers vanaf vielen.

De Kustwacht meldt dat het onderzoek wordt uitgevoerd door het Team Maritieme Politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport.Vooralsnog zijn geen nieuwe meldingen van drijvende containers binnengekomen. Van de ongeveer 270 containers die overboord zijn geslagen zijn er 33 gelokaliseerd. Het schip Friendship gaat namens de verzekeringsmaatschappij met een sonar op zoek naar de gezonken containers en onderdelen daarvan.

Lees ook: Burgemeester Texel bezorgd om containers met gevaarlijk stof

Van de Kustwacht staat het schip Guardian paraat om hulp te bieden als schepen tegen een container varen en in nood komen. De organisatie staat in nauw contact met Rijkswaterstaat. Beide organisaties brengen vanuit de lucht in kaart waar de verloren lading van het schip de MSC Zoe is terechtgekomen.

Lees ook: Nog steeds geen goudmijn voor jutters op Texel 

Rijkswaterstaat heeft de reder van vrachtschip MSC Zoe aansprakelijk gesteld voor de schade die de overboord geslagen containers hebben aangericht. Eerder deed de gedupeerde gemeente Vlieland dat al.

270 containers
Containerschip MSC Zoe is in totaal 270 containers verloren. Dat gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag, ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum. 

In drie containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Het kan gevaarlijk zijn om ermee in aanraking te komen. De kans is groot dat deze containers naar de bodem van de zee zijn gezakt door hun gewicht, maar evengoed wordt geadviseerd ervan weg te blijven.

In de rest van de containers zitten allerlei goederen, onder meer IKEA-meubels en speelgoed, tv' s, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp