Gooi

Burgemeester Hilversum tegen wapenstok boa's: "Geweldsmonopolie hoort bij de politie"

4 januari 2019, 14.50 uur · Aangepast 4 januari 2019, 15.10 uur · Foto: ANP

Whatsapp

Door de uitspraken tijdens oud en nieuw van Hilversumse boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) Ismail Agourzil is de discussie weer opgelaaid: moeten boa's een wapenstok krijgen of niet? Zelf zouden ze dat graag zien, maar burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum wil van niets weten.

Agourzil deed zijn uitspraken in een reportage van de NOS tijdens zijn dienst met oud en nieuw. Hij zegt een wapenstok te missen. "Dat kan een preventieve werking hebben."

NH Nieuws

De burgemeester wil dat het geweldsmonopolie bij de politie blijft. "Die gaan over de vuurwapens en in wezen ook de wapenstok, die is ook bedreigend en intimiderend", zegt de burgemeester. Daarnaast wil hij graag dat boa's tussen de inwoners blijven staan: 

NH Nieuws

Lees ook: SP Hilversum maakt zich zorgen over veiligheid ongewapende boa's

Als boa heeft Agourzil alleen een portofoon en handboeien. Maar wat moet hij doen als er iets groots gebeurt? "Als het uit de hand loopt, bellen ze de politie, net als wij dat doen", zo vindt de burgemeester. "Anders gaan we er een soort gemeentepolitie van maken."

NH Nieuws

Ondertussen groeit het aantal boa's en zijn ze steeds belangrijker om de orde te handhaven ter aanvulling op de politie. Maar in Hilversum zullen de wijkagenten dit jaar vaker de wijk in gaan: 

NH Nieuws

Whatsapp