Amsterdam

NL
V

500 euro boete voor verspreiden anti-homo-flyer in Amsterdam

4 januari 2019, 13.57 uur · Aangepast 4 januari 2019, 14.47 uur · Foto: AT5

Twee mannen uit Den Haag (beide 31) en één uit Rotterdam (41) zijn ieder veroordeeld tot een boete van 500 euro of tien dagen celstraf, omdat zij folders hebben verspreid met teksten die kwetsend zijn voor homoseksuelen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde vrijdag dat de drie verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie vanwege seksuele geaardheid.

In de folder werd een koppeling gelegd tussen homoseksualiteit en kindermisbruik. De folders werden in oktober 2016 verspreid in Amsterdam-West en Nieuw-West. Veel mensen deden aangifte, meda na een oproep van het COC. 

Lees ook: Taakstraf geëist voor verspreiden anti-homo-flyers in Amsterdam

De cijfers en beweringen in de flyer kwamen uit een oud en zeer beperkt onderzoek en werden ten onrechte gepresenteerd als feiten, constateerde de rechtbank. De gelegde koppeling tussen homoseksualiteit en een ernstig strafbaar feit was ongefundeerd, verwerpelijk en zeer kwetsend. Daarmee werd een groep mensen bij het publiek in een kwaad daglicht gesteld, in diskrediet gebracht en werd hun waardigheid aangetast, stelde de rechtbank.

Geen spijt
De verdachten handelden vanuit hun islamitische geloofsovertuiging en hadden geen spijt van hun beweringen, bleek eerder op de zitting. Volgens hun was de folder niet bedoeld om te kwetsen maar wilden ze opkomen voor hun geloof.

Maar ook religieuze overtuigingen hebben een grens, benadrukte de rechtbank. "Kwetsende en verontrustende uitlatingen zijn toegestaan in het kader van de vrije meningsuiting, maar hier is de grens van het toelaatbare overschreden. Iedereen moet zich veilig voelen en het debat met respect voeren."

De aanklager had taakstraffen geëist, maar de rechtbank vond boetes passender.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!