Ga naar Content
Haarlem

Bloemendaals raadslid doet aangifte vanwege 'valsheid in geschrifte'

4 januari 2019, 12.46 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Raadslid Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal heeft vorige week aangifte gedaan tegen gemeentesecretaris Wilma Atsma en wethouder Nico Heijink. Zij vindt dat het tweetal zich schuldig heeft gemaakt aan 'valsheid in geschrifte', omdat ze anderhalf jaar na dato een collegebesluit hebben ondertekend waar ze 'helemaal niet bij aanwezig waren'. Daardoor werd geheimhouding bekrachtigd voor dat besluit.

Mede door dat besluit werd Roos veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur voor het schenden van ambtsgeheim. Het raadslid deelde jaren terug namelijk geheime stukken met de buitenwereld over het Elswoutshoekdossier, waarvan zij meende dat ze niet geheim waren en ze dus niet strafbaars deed. 

Niet aanwezig
Volgens Roos werd een collegebesluit van 4 november 2014, waarin stond dat stukken uit dat specifieke dossier wel geheim werden verklaard, pas ondertekend door Atsma en Heijink op 12 april 2016. Met terugwerkende kracht dus. Dat terwijl zij niet bij het genomen besluit aanwezig waren geweest, omdat ze op dat moment nog niet werkzaam waren voor de gemeente. "Niet alleen hebben ze hun handtekening gezet, zij hebben bovendien eigenmachtig een tekst in het 'geheime collegebesluit' ingevoegd", aldus Hart voor Bloemendaal op hun website.

Lees ook: Boek Bloemendaals raadslid: Opzienbarend inkijkje in keiharde dorpspolitiek

De partij vindt het vooral kwalijk dat Atsma "haar positie als hoogste ambtenaar misbruikt en willens en wetens een geschrift vervalst dat dienst doet als 'echt en waarachtig genomen besluit' in een strafproces tegen Marielys Roos". 

'Gefabriceerd' 
Roos denkt dat Heijink en Atsma het document tegen haar gebruikt hebben, doordat het pas vlak voor haar zitting over het schenden van het ambtsgeheim getekend werd. "Dit hebben ze gefabriceerd, omdat het OM vroeg om het collegebesluit waarbij het college besloot stukken uit het Elswouthoekdossier geheim te verklaren", laat ze weten. "En nooit hebben ze mij antwoord gegeven op de vraag: hoe heb je de waarheid geverifieerd en bij wie?"

Lees ook: Bloemendaals raadslid morgen opnieuw voor rechter na lekken geheime stukken

Reactie gemeente
Volgens de gemeente doet de verlate ondertekening "niets af aan de rechtsgevolgen van de brief van 4 november 2014". Zij vindt dat Roos eerder bezwaar had kunnen maken. "Dat is niet gedaan en dus in het besluit tot oplegging van geheimhouding inmiddels onherroepelijk."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!