West-Friesland

NL
V

Wally de Wallaby raakt verlamd door vuurwerk tijdens jaarwisseling

3 januari 2019, 22.39 uur · Aangepast 4 januari 2019, 09.47 uur

Oud en Nieuw was alles behalve een feestje voor Wally de wallaby. Het beestje woont in Sprookjeswonderland in Enkhuizen en is daar de dupe geworden van vuurwerk dat veel te dicht bij het diertje is afgegaan.

Door de schrik is Wally waarschijnlijk tegen een boom of hek geknald, waardoor hij zijn rug beschadigd heeft. Wally is nu deels verlamd, op zijn pootjes staan gaat niet meer.

Lees ook: Ontsnapte wallaby is gevangen

"Verschrikkelijk natuurlijk", zegt dierverzorger Joël Slootjes. Hij denkt dat een paar jongeren doelbewust vuurwerk naar de dieren in het park hebben gegooid. "We verwachten wel dat het zoiets is geweest, want ze schrikken niet van vuurwerk wat ergens in de omgeving afgestoken wordt, dat zijn ze ondertussen wel gewend. Maar wel als het erg dichtbij komt."

Niet makkelijk
Wally is pas een jaar oud, maar heeft het niet makkelijk gehad in zijn korte leven. Hij is aan één oog blind en heeft maanden last gehad van een ooginfectie.

Lees ook: Kangoeroe, eh, wallabie zet Wormer op stelten [video]

Daarom is de kleine kangeroe met de fles grootgebracht door Joël. En ook nu gaat Wally weer elke avond met Joël mee naar huis, om genoeg zorg te kunnen krijgen. 

Inslapen
De vraag is natuurlijk of Wally ooit weer kan rondspringen. "We achten de kans vrij klein", vertelt Joël. Hij voegt daaraan toe dat ze Wally, als hij zijn pootjes niet meer kan gebruiken, moeten laten inslapen. "Zo'n wallaby die niet kan springen heeft geen leven.

Tegen de vuurwerkgooiers wil Joël nog een ding zeggen: "Doe het alsjeblieft niet. Voor jou is het misschien grappig, maar voor de dieren is het echt een hel, zeker als er dit soort dingen gebeuren!"