Ga naar Content
Amsterdam

Forum voor Democratie en DENK nieuwkomers bij Provinciale Statenverkiezingen

3 januari 2019, 20.18 uur · Aangepast 4 januari 2019, 10.20 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Forum voor Democratie doet mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland op 20 maart. Dat bevestigt de partij aan NH Nieuws. Ook DENK kondigde aan als nieuwkomer mee te doen aan de verkiezingen.

Forum voor Democratie zit sinds vorig jaar ook in de gemeenteraad van Amsterdam. Daar behaalde de partij met fractievoorzitter Annabel Nanninga drie zetels. En ook al wordt er nog steeds gezocht naar potentiële kandidaten de partij is zeker van plan mee te doen aan de verkeizingen in Noord-Holland. De lijsttrekker zal binnenkort worden gepresenteerd.

DENK gaat voor drie zetels
Bij DENK is wel al bekend wie de lijst gaat aanvoeren, namelijk Amsterdammer Gideon Everduim. Onder meer bekend als rapper Gikkels, maar ook ondernemer, docent en medeoprichter van Controle Alt Delete; een platform tegen etnisch profileren.

Lees ook: Nieuwe politieke beweging doet mee aan verkiezingen: Code Oranje

De partij zegt voor drie zetels te gaan in de provincie. Selçuk Öztürk, voorzitter van DENK: "Een persoonlijkheid als Gideon, met al zijn betrokkenheid, ervaring en creativiteit is een enorme aanwinst voor onze beweging. Ik heb de overtuiging dat Gideon, samen met een fantastisch team in Noord-Holland, zal zorgen voor een geweldig resultaat."

Code Oranje
Eind oktober kondigde oprichter en burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard al aan dat zijn beweging Code Oranje ook als nieuweling meedoet aan de provinciale verkiezingen. Hij wil de Noord-Hollanders meer invloed geven bij het nemen van politieke beslissingen. Zelf zal Blase niet verkiesbaar zijn, maar wie de lijsttrekker wordt is nog niet duidelijk.

Lees ook: Dit is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlemmermeer

Of er meer debutanten meedoen aan de verkiezingen is nog onduidelijk. Geregistreerde partijen hebben tot 4 februari om hun lijst met kandidaten in te leveren. Wel is duidelijk dat alle huidige partijen in Provinciale Staten sowieso ook meedoen.