Ga naar Content

Wachten op de walvis: uren turen naar de golven op de pier van IJmuiden

De wind woei hard en er vielen pittige buien. En toch was het nog best druk op het uiterste puntje van de pier van IJmuiden. De oorzaak? Al twee dagen achtereen is er vlakbij een walvis gespot.

Het gaat om een bultrug van tussen de vijftien en achttien meter. Het verhaal gaat dat het dier heen en weer zwemt tussen Scheveningen en IJmuiden. Wie wil dat nou niet zien? En dus turen vanmiddag een stuk of twintig walvis-spotters zwijgend naar de golven. Soms wordt er geroepen. Iemand ziet iets. Maar al snel is er teleurstelling: Het was 'slechts' een bruinvis.

Lees ook: Whale-alert! Bultrug maakt comeback voor Noord-Hollandse kust

Joop Bruining is helemaal uit Woerden gekomen om de walvis met eigen ogen te zien en te fotograferen. "Het lijkt mij heel bijzonder, zo'n gevaarte dat boven de golven uitspringt. Ik ken het beeld alleen van YouTube-filmpjes." Daar zal Joop het voorlopig nog even mee moeten doen, want de bultrug laat zich vandaag niet zien. Wel kan hij meegenieten met het verhaal van zijn collega-walvisspotter Sjek Venhuis. 

Enorm beest
Venhuis heeft de walvis eerder deze week al gezien en er als bewijs een foto van gemaakt. "Het was ver weg. Je ziet alleen een vlek in het water. Maar het is wel bijzonder natuurlijk, zo'n enorm beest in de Noordzee."

Lees ook: Zeldzame bultrug-walvis opnieuw gespot in Noordzee

Venhuis kan 'm afstrepen. Bruining nog niet. Voor alle zekerheid blijft hij nog een halfuurtje turen, want je weet maar nooit. Maar dan pakt ook hij zijn fotocamera in. "Jammer, maar ik kom nog wel een keertje terug deze week. Wie weet heb ik dan meer geluk."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!