Noordkop & Texel

Plastic van containerschip 'funest voor vogels in Waddenzee'

3 januari 2019, 18.10 uur

NH Nieuws

TEXEL - De verloren lading van containerschip MSC Zoë doet heel wat (jutters)harten sneller kloppen, toch heeft de medaille ook een keerzijde, benadrukt Marc Plomp van het Vogel Informatie Centrum.

"Die grote dotten plastic, tempex en polystyreen zien er misschien onschuldig uit, maar in de branding, in het water brokkelt dat razendsnel af tot kleine stukjes plastic. En voornamelijk zeevogels, die van de oppervlakte eten, zien die kleine stukjes als eten. Dat blijft in hun maag zitten: zie het maar als een kunstmatige maagverkleining, en indirect gaan ze daar dood aan."

Lees ook: Oproep aan strandwandelaars: neem tas mee voor aangespoelde spullen op Texel

Die plasticsoep heeft ook gevolgen voor het broedsel van vogels, benadrukt de vogelexpert. "Die grote flarden plastic spoelen ook aan op De Schorre, en daar zit een grote lepelaarskolonie." Bij het bouwen van die nesten maken lepelaars steeds vaker gebruik van dat plastic, al kan dat fatale gevolgen voor hun nageslacht hebben.

Einde oefening voor vogels
Plomp: "Al die nesten waar plastic in verwerkt is, daar blijft het water in staan. Dan kun je je voorstellen: eieren in koud water, dat is einde oefening voor die vogels. Het is natuurlijk spannend: wat spoelt er allemaal aan? Maar de keerzijde is dat al dat plastic blijft liggen, omdat niemand er iets aan vindt. Wie moet dat dadelijk opruimen? 

Lees ook: Niet veel spullen op Texel na ongeluk met containerschip

Op Texel zijn alleen enkele losse producten aangespoeld, maar op de Waddeneilanden zijn inmiddels honderden vrijwilligers in touw om de stranden weer schoon te krijgen. Morgen wordt zelf het leger ingevlogen, om op Terschelling en Schiermonnikoog te helpen bij het opruimen van verloren scheepslading. 

270 containers
Containerschip MSC Zoë is in totaal 270 containers verloren. Dat gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag, ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum. 

In drie containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Het kan gevaarlijk zijn om ermee in aanraking te komen. De kans is groot dat deze containers naar de bodem van de zee zijn gezakt door hun gewicht, maar evengoed wordt geadviseerd ervan weg te blijven.

In de rest van de containers zitten allerlei goederen, onder meer IKEA-meubels en speelgoed, televisies, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!