Noordkop & Texel

NL
V

Sportvliegtuigjes hinderen Kustwacht bij containerspeurtocht boven Waddengebied

3 januari 2019, 14.58 uur · Foto: Facebookpagina Nederlandse Kustwacht

De Nederlandse Kustwacht roept piloten van (sport)vliegtuigjes op om weg te blijven uit het luchtruim boven het Waddengebied. Een vliegtuig van de kustwacht vliegt boven de Wadden om de drijvende containers te lokaliseren, maar worden hierbij gehinderd door de hobbyist-piloten. "Onze piloten vliegen met samengeknepen billen."

Dat meldt Kustwacht Nederland op Twitter. "Verzoek is om in de lucht uit dit gebied te blijven om gevaarlijke situaties te voorkomen."

Nadat containerschip MSC Zoë gisteren bijna 300 zeecontainers vol met goederen verloor, staat het hele Waddengebied op z'n kop. Jutters halen hun hart op met alle spullen (van flatscreens tot IKEA-stoelen) die ze op het strand vinden, maar blijkbaar komen nieuwsgierige aagjes ook vanuit de lucht een kijkje nemen rond de Waddeneilanden.

Lees ook: Kustwacht geeft foto's vrij van containerschip dat lading verliest

'Samengeknepen billen'
"Het is nu ontzettend druk in het luchtruim boven de Wadden en dat is niet wenselijk", zegt een woordvoerder van de kustwacht tegen NH Nieuws. "We kunnen natuurlijk niemand verbieden om daar te vliegen, maar het is voor ons moeilijk werken. Onze piloten zitten soms met samengeknepen billen in het vliegtuig omdat het zo druk is en andere piloten niet goed opletten omdat die vermoedelijk ook naar beneden kijken op zoek naar containers. Gelukkig zijn er nog geen écht gevaarlijke situaties geweest, maar we willen andere piloten wel bij deze waarschuwen."

Lees ook: Containerbedrijf MSC zoekt met sonar naar overboord geslagen lading

Het kustwachtvliegtuig probeert in kaart te brengen waar alle 270 containers zijn gebleven die gisteren bij het Duitse Waddeneiland Borkum van boord vielen van een containerschip. Een deel van de containers is op de verschillende Waddeneilanden aangespoeld, maar het merendeel dobbert nog rond in zee of is al gezonken, wat voor gevaar voor de scheepvaart kan zorgen. 

Bekijk hier de reportage die wij maakten op Texel, waar de juttersopbrengst een beetje tegenvalt.

Niet veel spullen op Texel na ongeluk met containerschip - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!