Start van hoofdcontent

DE KOOG

nl

Overzicht: deze gekke spullen spoelden óók aan op Texel

3 januari 2019, 17.56 uur · Aangepast 4 januari 2019, 09.30 uur

Ikea-meubels, flatscreens, auto-onderdelen en zelfs gif: een enorm containerschip verloor gisteren op de Noordzee een groot deel van haar lading. Een deel hiervan is aangespoeld op Texel. Dat is niet voor het eerst: de afgelopen jaren spoelden de vreemdste spullen aan op het Waddeneiland.

Zo'n 75 jaar geleden begonnen jutters op Texel aan een inmiddels enorme verzameling van gevonden spullen op het strand. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel gevonden. Jutter André Eelman nam daarom met zijn partner het al bestaande juttersmuseum op Texel over. Een aantal spullen die in de jaren werd gevonden behoort tot Andrés favorieten. 

Over de opbrengst van de gistermiddag verloren containers is het duo nog niet helemaal tevreden:

Jutters balen wel een beetje - NH Nieuws

Familie
"Ik kom uit een juttersfamilie. Mijn opa was al jutter en mijn 81-jarige vader gaat nog geregeld naar het strand", vertelt André (51) trots. Als klein jongetje mocht hij al met zijn vader mee en nog altijd gaat hij met veel plezier op zoek naar spullen. Het museum dat hij opzette in De Koog heet Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora.

Lees ook: Eerste verloren spullen van containerschip aangespoeld op Texel

Gisteren verloor het containerschip MSC Zoë een deel van de vracht. Een bergingsbedrijf werd ingeschakeld om de containers en spullen op te sporen en uit zee te halen. Een deel kwam ook terecht op het strand van Texel.

Juttershart
"Toen we het hoorden gistermiddag zijn we naar het strand gegaan. Van zoiets begint je juttershart sneller te kloppen", vertelt André. In de middag vonden hij en Judith niks. In de avond hadden ze meer succes. Ook vanmorgen vroeg vonden ze van alles. "Onder meer van die kuipstoeltjes van Ikea. Een stuk of acht, negen. En ook nog wat auto-onderdelen, lampen en een fleece-deken. We namen ze allemaal mee naar het museum."


Medewerkers van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora met de meest recente vondst uit de de MSC Zoë.

Een paar vondsten van de afgelopen jaren zijn André bijgebleven.

1. In januari 1993 spoelden containers met sigaretten aan van het merk Hollywood. "Het strand lag bezaaid met sigaretten. En je bent jong en neemt eigenlijk alles mee." Er lagen volgens André ook sloffen droge sigaretten in de containers. Officieel mag je die niet openbreken, maar dat deden ze toen wel. "Ook de natte sigaretten namen we mee. Die legden we op de verwarming te drogen in de hoop dat we ze daarna konden roken. Dat was niet echt een succes."

2. In de loop der jaren zijn ook veel Chinese producten gevonden. "Er varen hier natuurlijk allemaal internationale schepen langs. Die laten weleens wat vallen." Vanwege zijn interesse in die Chinese spullen is in het museum een apart Chinees hoekje ingericht. Het gaat onder meer om blikjes, potjes, tubes en spuitbussen.

3. In 2004 werd een lading met gereedschapskistjes gevonden. Ook die vondst noemt André bijzonder. 

4. Een jaar later werd langs de vloedlijn een kistje gevonden, met daarin foto's, liefdesbrieven en knuffels. Uit de correspondentie kon worden afgeleid dat er sprake is geweest van een lange liefdesrelatie tussen een meisje (Rebecca) en een jongen (Jonathan) uit Engeland. De vinder zei er destijds over: "Blijkbaar is het uitgeraakt en heeft de jongen al zijn herinneringen aan het meisje in een kistje gestopt en in zee gegooid."

5. Ook erg trots is André op de meer dan 300 gevonden reddingsboeien van schepen. Hij heeft ze van boten uit allerlei verschillende landen.  

6. In januari 2017 vonden André en Judith fabriekslinten van Coca Cola op het strand. Waar ze vandaan komen, is niet bekend.

7. Eigenlijk is er te veel gevonden om op te noemen. Maar als laatste belangrijke punt noemt André nog alle kleine spulletjes als helmen, schoenen, flessen, aanstekers, tandenborstels en spenen. Veel van die spullen werden gevonden tijdens scheepsstrandingen. Tegenwoordig komt dat niet vaak meer voor, zegt André. "De laatste grote stranding was in 2001."

Lees ook: Kustwacht geeft foto's vrij van containerschip dat lading verliest

Ook noemt André nog de grote collectie met Russische wodkaflessen. "Die Russen lusten natuurlijk wel een slokkie en die flessen gaan dan overboord. Ze zijn overigens wel altijd leeg. Dat is dan wel weer jammer."