Verkiezingen

NL
V

Terugkijken op verkiezingsbelofte: opstelterrein Uitgeest kwam er niet

30 januari 2019, 07.29 uur · Aangepast 20 februari 2019, 11.10 uur

Inwoners van Uitgeest, Castricum en Heemskerk maakten zich vier jaar geleden grote zorgen over de mogelijke komst van een opstelterrein van de NS dat praktisch in hun achtertuin zou worden gebouwd. Ze verzetten zich fel tegen het plan van de provincie en maakten het tot een Heet Hangijzer bij NH Nieuws. Hoe staan de zaken er vier jaar later voor?

"Voor ons leefgenot is dit een aanslag", zei Ingeborg Steinvoord destijds voor de camera van NH Nieuws. Zij wilde koste wat kost ervoor zorgen dat het opstelterrein niet voor hun deur werd gebouwd. Daarom kwamen zij en andere bewoners met een alternatief, een paar kilometer verderop. 

Lees ook: "75 sprinters in je achtertuin, een aanslag op je leefgenot"

"We zijn gaan onderzoeken welke opties er allemaal zijn. Daarin heeft ProRail ook openheid van zaken gegeven", vertelt Steinvoord nu. "De variant die nu gekozen, was eigenlijk al afgevallen. Met hulp van mijn man ben ik gaan vragen: 'hoe kan het daar wel?' Daar hebben ze echt naar geluisterd."

"Voelen ons gehoord"
Bert Roodhof van actiegroep 'Opstelterrein Nee' is heel tevreden met hoe de zaken zijn gegaan. "ProRail heeft een locatie gezocht in samenwerking met burgers. We voelden ons écht gehoord. Als je kijkt naar de rol van de provincie, hebben we daar onze twijfels bij."

Ondanks de rol van de provincie, zijn alle betrokkenen tevreden met de afloop. "We hebben er ontzettend veel tijd in gestoken. Dat heeft een goed resultaat opgeleverd. De provincie heeft niet echt gecommuniceerd met de bewoners, maar we zijn wel blij met de uitkomst."

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.
NH Nieuws