Gooi

Duidelijkheid over brand transformatorhuisje: schakelaars werkten niet

2 januari 2019, 13.16 uur

NH Nieuws
NH Nieuws

HILVERSUM - De uitkomsten van het onderzoek naar de brand in het transformatiehuisje in Hilversum van afgelopen zomer laten zien dat de op afstand bedienbare schakelaars niet werkten waardoor er 1500 volt spanning op het huisje bleef staan. Dit zorgde voor een levensgevaarlijke situatie voor de brandweerlui.

Op 14 juli 2018 ontstaat er tijdens onderhoudswerkzaamheden een brand in een transformatorhuis van ProRail. Tijdens de bluswerkzaamheden blijkt dat de hoogspanning niet is afgeschakeld. De brandweermannen lopen hierdoor een groot risico. Er werd namelijk verondersteld dat alle stroom was afgesloten. 

'Grote impact'
"Gedurende de inzet 'klapte' de brandende kast uit elkaar", zo beschreef burgemeester Broertjes later. "De brandweermensen zijn nog net in staat geweest om tijdig, zonder letsel, het pand te verlaten. Dit heeft op de eenheden grote impact gehad, omdat dit tot ernstig letsel had kunnen leiden."

Lees ook: Brandweerlieden transformatorhuis Hilversum liepen gevaar door communicatiefout Liander

Uit het onderzoek blijkt dus dat de schakelaars niet werkten. Bovendien stuurden deze schakelaars een - onjuist - bericht naar het besturingscentrum van ProRail dat de stroom was afgeschakeld. "Hierdoor verkeerde ProRail – onterecht – in de veronderstelling dat het onderstation hoogspanningsvrij was en de brandweer veilig kon optreden", zo valt te lezen in het rapport. 

Lees ook: Brandweer start pas na drie uur met blussen van brand in elektriciteitsgebouw Hilversum

De oorzaak van het falen ligt in het ontwerp van de installatie. Dit ontwerp is toegepast op nog drie andere locaties in Nederland. ProRail kijkt nu of ze de installaties op korte termijn kan vernieuwen. 

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws eerder maakte over de brand:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!