Ga naar Content

Vernieuwde nieuwjaarsduik in Egmond aan Zee is groot succes: "Volgend jaar weer!"

Ongeveer 1.500 onverschrokken zwemmers zijn 2019 gestart met een frisse duik in de zee bij Egmond. Door een tekort aan vrijwilligers leek het er tot een paar weken geleden nog op dat het hele feest niet door zou gaan. Gelukkig adopteerde een vriendenclub het initiatief en kwam het toch nog allemaal goed.

Het was een idyllisch plaatje vanochtend, op het strand bij Egmond. Precies op het goede moment, rond het middaguur, maakte de sombere lucht plaats voor een winters zonnetje. En omdat ook de temperatuur aangenaam was, ontstonden de ideale omstandigheden voor een nieuwjaarsduik. "Twee jaar geleden moesten we eerst wakken in het ijs hakken om te kunnen zwemmen, maar dit jaar was het helemaal niet koud, heerlijk", zegt een stoere zwemmer die op zijn gemakje richting strand kuiert na een zeebad.

Lees ook: Jonge vriendengroep redt nieuwjaarsduik Egmond aan Zee

Voorbereiding
Na een grondige warming-up stortte de menigte - veelal met gesponsorde ijsmuts - zich in de woeste golven. "Alleen de wind had wel niets minder gekund", zegt kersverse organisator Hidde van der Pol na afloop. "Maar verder zijn er geen wanklanken. Voorgaande jaren waren er altijd wel een aantal onderkoelingsgevallen, maar zelfs dat is dit jaar niet gebeurd."

Lees ook: In Beeld: Noord-Holland duikt fris het nieuwe jaar in

Volgens van der Pol is het zo goed als zeker dat er ook volgend jaar weer een nieuwjaarsduik in Egmond georganiseerd wordt. "We moesten wel even slikken toen we ontdekten hoeveel werk er bij komt kijken, maar nu het goed afgelopen is was het zeker de moeite waard. We hebben voor volgend jaar al een optie op een nationaal bekende artiest, dus als de gemeente net zo tevreden is als wij, is er volgend jaar weer een nieuwjaarsduik in Egmond!"

Foto: Sjef Kenniphaas