Ga naar Content

Ok van Batenburg was de eerste Nieuwjaarsduiker in Zandvoort: "Een sensatie!"

Morgen is alweer de zestigste editie van de Nieuwjaarsduik in Zandvoort. En Ok van Batenburg uit Bloemendaal wil er, ondanks zijn broze gezondheid, graag bij zijn. Zestig jaar geleden was hij namelijk de eerste die op Nieuwjaarsdag een frisse duik in het Zandvoortse zeewater nam.

"Ik dacht, we doen gewoon één keer en misschien later nog eens een keer", lacht Ok vanuit zijn stoel. Hij had nooit gedacht dat 'zijn' duik zou uitgroeien tot een massaal evenement.

Zwemclub
Ok was zestig jaar geleden zwemleraar bij zwemclub Njord '59 in Haarlem. "Een lid stelde voor om op 1 januari in Zandvoort een duik in de zee te nemen. Voor de lol, als opening van het nieuwe badseizoen", vertelt Ok.

Hij vond het een leuk idee, maar wilde wel het zekere voor het onzekere nemen. Op Tweede Kerstdag doken ze 'als generale repetitie' de zee in, om te kijken of het allemaal wel veilig was. En dat was het. En zo renden op 1 januari bijna dertig clubleden, waaronder natuurlijk Ok, de zee in. 

Drie keer duiken
"We doken toen niet één keer, maar dríe keer", zegt Ok. "De eerste was de echte duik, de tweede deden we voor het publiek en de derde voor de fotografen. Want die stonden overal op het strand, met hun trappetjes moeilijk te doen."

Sindsdien deed hij maar liefst dertig keer de duik in Zandvoort en verspreidde de nieuwjaarsduik zich gedurende de jaren door het hele land. "Met oudjaar is het allemaal een beetje hetzelfde, wat zuipen en vreten, een rotje knallen. Nou en, niks aan. Maar de volgende dag is het een senstatie! Hup, in je blootje de zee in!"

Alleen de editie van 1963 was iets té koud. "Toen verstijfde je helemaal, dus we gingen snel weer het water uit."

Van broekje naar badpak
Het viel Ok op dat hij altijd zo slecht te zien was op de krantenfoto's, tussen al die andere nieuwjaarsduikers. "Mensen geloofden dan niet dat ik dat was op de foto." Daar gedacht hij iets slims op, een damesbadpak. Dat valt natuurlijk meer op, dus hij dook jarenlang in 'damesoutfit". Zodat iedereen wist dat Ok er ook weer bij was op 1 januari.

Zijn badpak heeft hij inmiddels verruild voor een warme oranje sweater. Op zijn rug staat 'Duikmeester Ok'. Hij hoopt er morgen bij te zijn. Een goede tip van de 'founding father'? "Blijven bewegen, voordat je het water in gaat, maar zeker ook daarna."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Ok van Batenburg - Foto: NH Nieuws/Paul Tromp