Alkmaar

NL
V

Alkmaarse breekt lans voor de appelflap: "Beetje ondergeschoven kindje"

31 december 2018, 15.14 uur · Aangepast 31 december 2018, 16.54 uur

Geen oudjaar zonder oliebollen of appelflappen. Die flappen staan tegenwoordig niet meer bij iedereen op tafel en dat is zonde, vindt Talitha Klaassen van Inde Soete Suyckerbol in Alkmaar. Ze bakt deze dagen honderden Oudhollandse flappen, zoals haar moeder en oma ooit deden.

"De appel is het geheim van een goede appelflap", stelt Talitha Klaassen. "Je moet een goudreinet hebben van de betere groenteboer." En dan is er nog het beslag, maar wat daar precies in zit, zegt Talitha niet. "Het familierecept gaat van generatie op generatie."

Geen gat
Samen met haar man Kees runt ze 'Inde Soete Suyckerbol' in de Alkmaarse binnenstad. Een winkel voor  Oudhollandse lekkernijen, en vandaag dus voor appelflappen. "Het zijn de échte appelflappen, geen beignets. Die hebben geen gat."

Het bakken ervan is redelijk bewerkelijk. "Dat is misschien wel de reden dat niet iedereen ze meer heeft. Het is een beetje een ondergeschoven kindje geworden." Maar menig Alkmaarder weet de flappen (en oliebollen van Kees) te vinden.

Ouderwets
"Het is gewoon de ouderwetse zoals 'ie hoort, en ze maken ze al jaren heel lekker", stelt een van de klanten. Anderen zweren bij de flap. "Absoluut flappen. Lekker klassiek met dat gat erin."

Maar wie denkt dat Talitha vanavond zelf nog een appelflap verorberd, heeft het mis. "Na al die uren bakken eet ik vanavond niks. Hoe lekker ze ook zijn", lacht ze.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!