Gooi

NL
V

Terugkijken: Knallend het jaar uit met carbidschieten in Loosdrecht

31 december 2018, 14.12 uur · Aangepast 31 december 2018, 15.27 uur · Foto: Alex van Gelder

Het is alweer de laatste dag van 2018: dat betekent dat Nederland weer knallend het jaar uitgaat. In Loosdrecht doet de vriendengroep Boer Zoekt Bier dat traditioneel met carbidschieten. En dat trekt al jaren lang honderden bezoekers. NH Nieuws was vanmiddag live bij het knalevenement in 't Gooi.

Het idee om te gaan carbidschieten met Oud en Nieuw ontstond zo'n twaalf jaar geleden, toen de vriendengroep de naam Boer Zoekt Bier bedacht in hun eigen keet. "We pakten wat melkbussen en gingen schieten", vertelt initiatiefnemer Alex van Gelder. "We hadden nooit kunnen weten dat het inmiddels is uitgegroeid tot een waar evenement."

Bijna 200 man loopt jaarlijks uit om onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van de harde knallen. "Het is een soort van traditie geworden die elk jaar groter wordt. Vorig jaar waren er misschien wel meer van 200 mensen. We verwachten dat het dit jaar nóg groter wordt."

Kritiek
Toch is niet iedereen blij met het festijn van de vrienden. Zo waren er dit jaar voor het eerst mensen die de luide knallen niet fijn vinden, omdat huisdieren daar veel last van hebben. "Maar daarvoor gaan we het niet afblazen. De meerderheid blijft het een mooi feest vinden", reageert Alex. 

Traditie
Carbidschieten is een Nederlandse traditie rondom oud & nieuw. Het stamt nog uit de tijd van de Germanen. Voor de Tweede Wereldoorlog werd carbid nog gebruikt voor fietsverlichting. Sinds 2014 is carbidschieten officieel Cultureel Erfgoed.

Lees ook: Carbidschieten: zo doe je dat

Carbid maakt harde knallen, maar is geen vuurwerk. In een video die NH Nieuws eerder maakte, legt IJmuidenaar Bram Ouwehand wat carbidschieten precies is. 

Bram Ouwehand houdt van carbidschieten - NH/Pieter van den Akker

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Alex van Gelder