Ga naar Content
West-Friesland

Twijfels over risico's voormalig vuilstort Westwoud zijn terecht

31 december 2018, 14.08 uur
Door: · Foto: Dick de Waal

Er komt nieuw onderzoek naar het afvalwater dat uit de voormalige vuilstort in Westwoud lekt. Omwonenden en politiek uitte eerder al hun twijfels of de huidige zuivering wel voldoet.

In 2016 werd besloten dat het niet langer nodig was om al het afvalwater naar de rioolzuiveringsinstallatie in Wervershoof te pompen. Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord en de provincie hebben toen ingestemd met het aanpassen van het beheer omdat de kwaliteit van het grondwater op orde zou zijn. 

Lees ook: Twijfels over risico's voormalige vuilstort Westwoud: 'Grondwater weer zuiveren'

Omwonenden en politiek trekken al langer in twijfel of de huidige maatregelen wel voldoen. Zo concludeerde oud-ingenieur Dick de Waal, die jaren naast de vuilnisbelt heeft gewoond, dat er destijds met de verkeerde maat is gemeten waardoor er te veel schadelijke stoffen vrijkomen.

De gemaakte rapporten zouden volgens De Waal enkel gebaseerd zijn op de Wet bodembescherming, waarbij niet gekeken zou zijn naar de Wet oppervlaktewateren. Op foto's die Dick maakte is te zien dat het afvalwater dat uit de voormalige afvalberg stroom, rare kleuren heeft. "Ook het schuim dat op de sloot staat geeft aan dat er stoffen in het water zitten die er niet thuis horen", aldus Dick. 

Te veel stikstof
In een reactie laat secretaris Wiebe Bosma van het Centraal Afvalverwijderingsbedrijf West-Friesland (CAW) weten dat er inderdaad met name vanuit de kaders van de Wet bodembescherming is geredeneerd en dat er op dit moment een te hoog gehalte stikstof in het afvalwater zit. 

Nh media sprak eerder met Dick de Waal over zijn zorgen over het afvalwater:

Twijfels over risico's voormalige afvalstort Westwoud - NH Nieuws

"De lozing van een overschot aan regenwater op het oppervlaktewater heeft in het verleden relatief weinig aandacht gehad", stelt Bosma. "Bij deze lozing blijkt op dit moment inderdaad sprake te zijn van een verhoogd gehalte aan stikstofverbindingen."

Afvalstroom zuiveren
Zowel het CAW als het Hoogheemraadschap monitoren op dit moment de kwaliteit van het afvalwater en de impact van beheersmaatregelen. Naast deze monitoring wordt onderzocht hoe de uitstoot van schadelijke stoffen naar het oppervlaktewater verminderd kan worden. Bosma: "Op dit moment wordt een pilot voorbereid om deze afvalwaterstroom te zuiveren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!