Zaanstreek-Waterland

NL
V

Frits hield als brandweerman trauma over aan vuurwerk: "Echt angstig geworden"

28 december 2018, 16.40 uur · Aangepast 31 december 2018, 10.27 uur

Het zijn angstige dagen voor Frits Weder uit Zaandam nu er weer flink wordt geknald . Al op jonge leeftijd werd hij met het gevaar van vuurwerk geconfronteerd. "Ik ben angstig geworden, echt angstig."

Zijn angst stamt uit de tijd dat Frits nog vrijwillig brandweerman was. Tijdens het blussen van uit de hand gelopen vreugdevuurtjes is hij in die periode vaak bekogeld met vuurwerk. Hierdoor liep hij gehoorschade op en een trauma voor harde vuurwerkknallen.

'Hand eraf gerukt'
"Ik heb in Langedijk een keer iemand gezien bij wie z'n hand er werd afgerukt door verkeerd gebruik van vuurwerk", vertelt hij voor de camera van NH Nieuws. "Dat bljift aan m'n netvlies kleven."

Hij is dan ook tegen verkoop van vuurwerk zoals veel Noord-Hollanders, zo bleek onlangs nog uit onderzoek van het NH Nieuws-panel

Lees ook: Eerste vuurwerkfanaten kopen vuurwerk: "Hier hebben we een jaar op gewacht"

Siervuurwerk bekijkt Frits graag binnen, vanachter een raam. Dat de schrik er nu nog steeds in zit, blijkt eerder deze week als er een rotje naar hem wordt gegooid. Hij maakt een misstap en verrekt daarbij zijn hamstring. "Een schrikreactie", legt hij uit. "Nogmaals, ik ben gewoon bang."

Knallende champagnekurken
Als oplossing ziet hij dat de gemeente het vuurwerk voortaan afsteekt, "net als tijdens de kermis". De enige knallen die hij deze jaarwisseling nog hoopt te horen, zijn die van champagnekurken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws