Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Alkmaar legt lachgas aan banden: "Kan verboden worden op evenementen"

28 december 2018, 12.55 uur · Aangepast 4 juli 2019, 15.31 uur
Door Michael van der Putten · Foto: Shannen Visbeek / ANP

Lachgas verkopen op Alkmaarse evenementen mag in het nieuwe jaar niet zomaar meer. De gemeente ziet het als 'mogelijk aanstootgevend en een risico voor de veiligheid en gezondheid'. Als organisator moet je vanaf 1 januari de risico's van lachgasverkoop en gebruik inschatten en maatregelen nemen. Doe je dat niet, dan kan het worden verboden.

Dit staat in de nieuwe Uitvoeringsregels evenementen 2019. "Het gebruik van lachgas kan door andere bezoekers als aanstootgevend worden ervaren. In een menigte kan het aanleiding zijn voor valpartijen, botsingen en irritaties."

Daarom kan de gemeente in de vergunning nadere voorschriften binden aan de verkoop ervan. De organisator moet de mogelijke risico's inschatten en maatregelen nemen om deze risico's te beperken. "Het kan dus ook worden verboden", laat een woordvoerder weten. 

Toename gebruik
De gemeente stelt dat bij evenementen steeds vaker drugs en lachgas worden gebruikt. "Bovendien is de drempel om lachgas te gebruiken in combinatie met alcohol lager." Ze zien de verkoop en het gebruik van lachgas als mogelijk risico voor de veiligheid, openbare orde en volksgezondheid. 

Rondom de viering van het Alkmaars Ontzet ontstond er ophef over dat er op het feest op de Paardenmarkt lachgas werd verkocht. Veel Alkmaarders vonden dit onbegrijpelijk. 

Lees ook: Mogelijk regels over gebruik en verkoop lachgas na Alkmaar Ontzet

De uitvoeringsregels gaan in op 1 januari. Ze zijn onderdeel van een strategie van de gemeente 'Alkmaar: place to be'. De afgelopen weken zijn de regels geëvalueerd en op enkel onderdelen gewijzigd of opnieuw vastgesteld.

Lees ook: Wijkagenten klagen over vondst lachgaspatronen: "Ruim je rotzooi op!"

Lachgas legaal
Het verhandelen van lachgas voor recreatief gebruik valt sinds 2016 niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Tot nu toe was er in Alkmaar niets over lachgas opgenomen in een evenementvergunning. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit is de producent of verkoper verantwoordelijk voor het veilig gebruiken ervan en de gebruiker voor de gevolgen van het gebruik.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!