Ga naar Content
Haarlemmermeer

Reddingsactie Fokker F28 door Transport Museum stap dichterbij

27 december 2018, 12.50 uur · Aangepast 27 december 2018, 13.25 uur
Door: · Foto: Nederlands Transport Museum

De komst van een afgedankte Nederlandse Fokker F28 vanuit Mali naar het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep is een stapje dichterbij gekomen. Het museum meldt dat ze een bijdrage van 90.000 euro hebben ontvangen van het Mondriaan Fonds voor de reddingsactie van het historische straalvliegtuig. In totaal is 250.000 euro nodig.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De Fokker F28 staat al zestien jaar in de brandende zon op de internationale luchthaven van Bamako, de hoofdstad van Mali, weg te kwijnen. Het is de oudste nog bestaande F28 Fellowship ter wereld, is 51 jaar oud en bovendien het eerste productie-exemplaar van dit type.

Martinair
Jarenlang vloog de kist met de Nederlandse registratie PH-MOL en heeft zelfs nog dienst gedaan voor luchtvaartmaatschappij Martinair. Eind jaren '90 belandde de Fokker bij Air Mali en uiteindelijk in troosteloze staat tussen de struiken op Bamako Airport.

Lees ook: Historisch vliegtuig onthuld in Nederlands Transport Museum

Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep is een inzamelingsactie van maar liefst 250.000 euro begonnen om de F28 terug naar Nederland te halen. Van het Mondriaan Fonds krijgt het museum nu 90.000 euro. "Een enorme impuls!", aldus directeur Arno van der Holst.

Wauw!
Van Der Holst vloog deze maand naar de PH-MOL in Bamako om zelf te kunnen zien in welke staat de kist verkeerd. "Wauw, dacht ik toen, dit wordt nog wel een project", vertelt de museumdirecteur aan NH Nieuws. "Maar ik ben hoopvol. Het toestel is een goede staat."

De Fokker F.28 tussen de struiken en bomen op de luchthaven van Bamako (tekst gaat door onder de video):

De Fokker F.28 tussen de struiken en bomen op de luchthaven van Bamako - NH Nieuws

Defensie
Het museum hoopt de Fokker F28 in het voorjaar van 2019 te kunnen aankopen en repatriëren. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de Nederlandse ambassade en de Nederlandse militaire Missie in Mali om de operatie succesvol te kunnen organiseren.

Vrijwilligers
Maar met de hulp van Defensie, de ambassade en de bijdrage van het Mondriaan Fonds en andere donaties is Van Der Holst er nog niet. "We zoeken naar ervaren oud-Fokkermedewerkers die ons kunnen helpen om de kist te restaureren", zegt Van Der Holst. De meest ervaren monteurs zijn nodig in Mali, maar in Nieuw-Vennep staan ze straks ook te springen om enthousiaste vrijwilligers die kunnen meehelpen aan de restauratie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!