Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Afvallen, cadeaus ruilen en schoonmaken: drie gouden tips voor derde kerstdag

27 december 2018, 11.17 uur · Aangepast 27 december 2018, 12.02 uur · Foto: Shutterstock

Het geld is op, de weegschaal slaat uit naar rechts en alles is vies. Derde kerstdag valt voor veel mensen zwaar op de maag. Wat te doen met die nepsneeuw die je zo enthousiast op het raam hebt gespoten en dat cadeau dat net niet helemaal naar je smaak is? NH Nieuws zoekt het voor je uit.

Heb je de remmen flink losgegooid deze kerst? Dan is vandaag dé dag om te beginnen met gezond eten. Voor veel mensen is het verleidelijk om te wachten tot het nieuwe jaar omdat het 'toch al te laat is'. En dat is dé grote valkuil volgens diëtist Lennart Spijkstra van DieetZO in Hoorn. "Als je je toch te buiten bent gedaan deze kerst, hou het daar dan bij bij. Maak er niet een derde of vierde of vijfde kerstdag van", vertelt hij.

Bewegen
Ook al het vette eten compenseren heeft geen zin: "Een crashdieet werkt niet. Dat hou je misschien vol tot blue monday ergens in januari en daarna gaat het mis. Je moet proberen de balans weer te vinden. Als je vrij bent, ga je automatisch meer eten. Dus probeer je vaste ritme weer op te pakken."

Ook is bewegen volgens de diëtist belangrijk. "Neem de trap op je werk, of maak een kerstwandeling. Dat kan wonderen doen."

Lees ook: Noord-Hollanders laten zich niet gek maken met de kerstdagen

In de aanloop naar het nieuwe jaar vliegen de oliebollen en appelflappen ons om de oren. Dat is volgens Spijkstra niet iets om ons zorgen over te maken: "Neem lekker een oliebol of appelflap. Maar doe alles met mate. Dat is dé sleutel. Je mag heus wel genieten, maar ga jezelf niet te buiten."

Drie maten te klein
Heeft je tante de plank volledige misgeslagen qua cadeaus? Heb je nieuwe schoenen gekregen die drie maten te groot zijn of de nieuwe cd van Gerard Joling terwijl je al jaren geen cd-speler meer hebt? Je hebt meer opties dan achter in de rij aansluiten bij de servicedesk.

Zo zijn er door de hele provincie weggeefwinkels, die maar al te graag jouw kerstcadeau in ontvangst nemen. 'De Saamhorigheid' in Purmerend is zo'n winkel.

"We zien na de feestdagen een piek in de hoeveelheid spullen die mensen komen brengen. Dat gaat van kerstspullen tot kleding waar de prijskaartjes nog aanzitten. Mensen krijgen zo veel cadeaus", vertelt medewerker Anneke van der Wal. 

Lees ook: Minimawinkel zelf in zwaar weer: "Het is niet meer op te brengen"

"We krijgen ook veel kinderspullen en dat is maar goed ook. Hier komen echt de minima die geen geld hebben voor kerstcadeaus. Ze kunnen dan toch de deur uit met iets leuks", vertelt ze.

Alles mag naar de winkel gebracht worden, want overal is behoefte aan. "Niks is te gek, niks is vreemd. Voor elk product is wel weer een vinder. We hebben weleens schoenen gekregen die nieuw waren en 200 euro hadden gekost. 'Ze lopen niet lekker', zei de vrouw die ze inleverde. We kunnen mensen daar echt heel blij mee maken. Dus als je een cadeau hebt die je niet leuk vindt, denk dan eens aan ons", roept Anneke op.

Puinruimen
Ben je creatief geweest met de nepsneeuw en ruik je in de gordijnen nog steeds een gourmetlucht? Dan is het tijd om te gaan poetsen. 

Lees ook: Roeiteam viert kerst midden op Atlantische Oceaan

Nepsneeuw verwijder je het makkelijkst met een ijskrabber en een teiltje met lauw water en alcohol. De gourmetlucht haal je weg door in het huis een paar bakjes met warm water en azijn te plaatsen. Kaarsvet in je kleding? Geen paniek. Met een föhn of strijkijzer en en een stuk keukenpapier laat je het kaarsvet zo verdwijnen. En die kaasfondueresten verdwijnen als je de pan laat vollopen met koud water en afwasmiddel. De kaas komt los en met een stukje keukenpapier is de pan weer zo goed als schoon. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!