Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Tientallen kaarsjes op begraafplaats Den Helder voor helden Tweede Wereldoorlog

24 december 2018, 19.30 uur · Aangepast 24 december 2018, 20.07 uur

Tientallen kaarsen branden vanavond bij de oorlogsgraven op de algemene begraafplaats in Den Helder. Nabestaanden en vrijwilligers willen op deze manier stil staan bij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. "Wij zitten straks aan het kerstdiner dankzij deze mensen, die de hoogste prijs betaalden voor onze vrijheid."

Vrijwilligers van de Kroontjesbunker steken de kaarsen aan bij de ruim twintig oorlogsgraven in Den Helder. Een belangrijk moment voor vrijwilliger Ramon Boomstra: "Wij zitten straks aan het kerstdiner dankzij deze mensen, die de hoogste prijs betaalden voor onze vrijheid."

Lees ook: Tientallen oorlogsslachtoffers geëerd met gedenktegels

Het branden van kaarsen bij oorlogsgraven op kerstavond lijkt een nieuwe traditie te worden in Nederland. Het idee is drie jaar geleden ontstaan in het Friese Burgum. Inmiddels worden op meer dan 300 plaatsen in Nederland kaarsen opgestoken door nabestaanden en vrijwilligers.

Op de meeste plekken wordt tegen de schemering begonnen met aansteken van de kaarsen. In Den Helder gaat de begraafplaats om 17.00 uur dicht. Bekijk hieronder in welke plaatsen nog meer kaarsen worden opgestoken voor oorlogsslachtoffers. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!