Ga naar Content

Drijvende woonwijk Schoonschip laat een duurzame toekomst zien

Met woonboten die zelf energie opwekken en dit weer delen met hun buren is Schoonschip in Amsterdam-Noord de wijk van de toekomst . Voor bewoners aan de Johan van Hasseltkanaal is het een duurzame droom die uitkomt. In de dertig woonboten moet uiteindelijk zo'n honderd bewoners komen te wonen.

De eerste zeven woonboten liggen nu in het zijkanaal voor anker, maar er wordt nog hard aan de drijvende wijk gewerkt. Wouter Valkenier is architect en bewoner van één van de woonboten. Zijn bouwdroom komt met de zelfbedachte woonark tot leven: "Mijn wens was om in een zelfvoorzienende wijk te wonen, alles samen met de bewoners en dus niet vanuit de overheid georganiseerd. We zijn een duurzaam collectief."

Lees ook: Meest duurzame drijvende woonwijk Schoonschip krijgt eindelijk vorm

De bewoners van de arken gebruiken zoveel mogelijk duurzame materialen. Zo worden restpartijen van hout worden hergebruikt. Valkenier heeft daarvoor in Noord-Holland goed om zich heen gekeken. Zo vond hij bijvoorbeeld oude meerpalen van een brug bij Schagerbrug uit het Noordhollandsch Kanaal. "Die brug werd vervangen en wij hebben die palen tot planken gezaagd voor de gevel van de woonboot", vertelt hij enthousiast.  

Hergebruik en zelfredzaamheid
Niet alleen de buitenkant wordt duurzaam aangepakt, ook de binnenkant is een lofzang op zelfredzaamheid en hergebruik. Valkenier heeft juist daar lol in: "De gemeente Amsterdam vervangt al zijn straatverlichting voor LED-verlichting. De oude lampen worden weggegooid. Wij hebben die uit de afvalbak gehaald en daar hebben we weer nieuwe duurzame lampen van gemaakt."

Lees ook: Uniek: drijvende woonwijk Amsterdam-Noord

De vijfhonderd zonnepanelen op de daken van de verschillende woonarken gaan de opgewekte elektriciteit onderling uitwisselen. Plas en poep, oftewel het afvalwater, wordt omgezet in een bioraffinaderij van Waternet. 

Niet meer afhankelijk
Waarom zou je eigenlijk duurzaam willen leven? Valkenier vindt vooral de zelfvoorziening interessant. "Dat je niet meer afhankelijk bent van Russisch gas of olie. Dat je je eigen energie opwekt. En wij gaan straks meer energie opwekken dan we gebruiken. Zo kunnen we die overtollige energie weer doorgeven aan onze buren."

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Ditmaal is het thema Wonen'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Wonen'.