IJmond

NL
V

Windsurfende waaghalzen hopen de eerste maandag van 2019 op zware storm

22 december 2018, 09.31 uur · Aangepast 22 december 2018, 09.47 uur · Foto: Red Bull Storm Chase

Voor liefhebbers van extreme sporten is het te hopen dat het de eerste maandag van 2019 voor de kust van IJmuiden flink stormt. Red Bull Storm Chase - 's werelds zwaarste surfwedstrijd - heeft voor die datum en locatie namelijk een vergunning aangevraagd.

Het blijft koffiedik kijken, erkent de organisatie op haar website. "'s Werelds moeilijkste windsurfwedstrijd laat zich ook moeilijk plannen, want je wind en golven laten zich niet inroosteren." 

Lees ook: Kitesurfers als waaghalzen in de storm: "Ik leef nog"

Om tussen 7 januari en 15 maart voldoende spektakel te garanderen, houden meteorologen namens de organisatie de atmosfeer scherp in de gaten. Iedere storm (windkracht 10) boven het noordelijk halfrond kan een geschikt decor zijn, al gaat de voorkeur uit naar Ierland, het Verenigd Koninkrijk en het het noordwesten van het vasteland van Europa, waaronder ook Nederland. 

Lees ook: Kitesurfers hopen op hoogterecords in de storm: "Dit is alleen voor de besten weggelegd"

Door de onvoorspelbaarheid krijgen deelnemers vaak pas op het laatste moment te horen of, en waarnaartoe ze moeten afreizen.  De organisatie belooft dat deelnemers 120 uur van te voren een eerste melding krijgen, en dat - bij gunstige omstandigheden - vier dagen van te voren de exacte locatie wordt gekozen. Als de storm zich naar wens ontwikkelt, wordt de wedstrijd drie dagen van te voren definitief, en kunnen de surfers in het vliegtuig stappen. 

Kijk je in de app? Klik dan hier om de video te bekijken.