Ga naar Content

Bouwtoezicht moet snel beter na gestuntel parkeergarage Wormerveer

Een nieuw ongeluk in de bouw is slechts een kwestie van tijd. Daarom moet het toezicht in de bouwsector zo snel mogelijk worden verbeterd. Dat zeggen deskundigen in een reactie op berichtgeving van NH Nieuws waaruit deze week naar voren kwam dat er "enorm geprutst" is bij de bouw van de parkeergarage in Wormerveer die in september is ingestort.

Zowel Sander Pasterkamp, ingenieur aan de TU in Delft als Pieter Plass van Centraal Bureau Bouwbegeleiding, denkt dat het kwestie van tijd is voordat er weer een ongeluk in de bouw plaatsvindt. "Dit is geen incident", stelt Pasterkamp. Plass zegt dat "de incidenten structureel beginnen te worden". Beiden denken dat vooral het gebrek aan toezicht veel gevaar oplevert op de bouwplaats.

Lees ook: "Enorm geprutst" bij bouw van ingestorte garage Wormerveer

Het tweetal denkt dat het voor de gemeente erg moeilijk is om nu alles te kunnen controleren. Volgens Plass is er niet genoeg capaciteit bij de gemeenten. Pasterkamp denkt dat het vooral erg veel is voor een toezichthouder om alle werkzaamheden bij te houden. Zaanstad liet eerder al in een persbericht weten dat de garage volgens hun "veilig" is opgeleverd.

Lees ook: Experts: Toezicht 'te lief' bij bouw ingestorte parkeergarage Wormerveer

In Den Haag wordt ondertussen gesproken over een nieuwe wet die verandering kan brengen in het toezicht tijdens de bouw. Het is mogelijk dat die toezicht dan wordt uitbesteed aan een particulier bedrijf. Plass is daar niet helemaal een voorstander van. Hij ziet nog wel een rol weggelegd voor de gemeente.

Volgens Pasterkamp is het maar de vraag of dat werkt, want uiteindelijk zullen toch de goedkoopste offertes worden gekozen. Als er dan wordt beknibbeld op het toezicht is het maar de vraag of dat werkt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws