Ga naar Content

Oog op de Metropool: Landschap om de hoek

We bouwen ons suf om alle mensen in en rond Amsterdam een dak boven het hoofd te geven. Maar die mensen hebben ook behoefte aan momenten zonder dak, bijvoorbeeld als ze buiten willen recreëren en op zoek zijn naar rust. In de Metropoolregio kan dat altijd om de hoek.

Het landschap maakt onze Metropoolregio Amsterdam uniek. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Groot Londen kun je hier binnen een kwartier fietsen genieten van de rust en ruimte van het buitenleven. En hoewel de druk enorm is, moeten we die groene ruimte bij de stad koesteren.

Scheggen
Het is min of meer bij toeval ontstaan. Groene scheggen die als lange vingers diep doordringen in de stad Amsterdam. Terwijl de bebouwing van Amsterdam Zuidoost reikt tot aan het Gein ben je vanaf het drukke Weesperplein binnen korte tijd in het Diemer Bos, onderdeel van de Diemer Scheg.

Om de hoek
En ook in de rest van de verstedelijkte Metropool Amsterdam is de natuur en de rust nooit ver weg. Villabewoners in Laren die met hun tuin grenzen aan de heidevelden zijn natuurlijk bofkonten maar ook voor de minderbedeelden is die hei niet ver weg. 

En tussen de stedelijke natuur van Het Gooi en het drukke Amsterdam sta je opeens in het uitgestrekte plassengebied van Ankeveen en Kortenhoef. Hier vind je rustieke vergezichten en rust die af en toe verstoord wordt door een hoog overvliegend vliegtuig. En toch ben je met de auto in een kwartier weer in de stad.

Belangrijk
Die natuur is belangrijk om je hond uit te laten, voor een picknick maar ook fijn voor hardlopers en fietsers. "En hoe meer fietspaden en bankjes er aangelegd worden, hoe belangrijker het landschap wordt voor de bewoners, en hoe kleiner de kans dat we het toch opofferen voor huizen en snelwegen", zo stelt planoloog Ton Bossink.

Foto: marc ruyg