Ga naar Content

Texelse paddenstoelen: ideaal voor een vegetarische Kerst

Maarten Dijker loopt als een mijnwerker door zijn schuur. Hij kweekt zijn paddenstoelen in een echte Tesselse schapenboet. "Ik voel me soms net een chirurg als ik zo bezig ben met oogsten. Het verveelt nooit en alle paddenstoelen zijn anders. Het zijn soms echte kunstwerkjes" En de paddenstoelen zijn ideaal voor een vegetarisch kerstgerecht, zo zal later blijken.

Maarten was eerst tuinier op Texel. Omdat het in de wintermaanden erg stil was, zocht hij iets om erbij te doen. Het werden de paddenstoelen. En het bleek een gat in de markt. Nu teelt ie sinds tien jaar shiitakes, oesterzwammen en koningsoesterzwammen.

Hij levert ze aan alle toprestaurants op Texel. Bij zijn boet heeft ie ook een koelkast staan met het assortiment. Klanten kunnen het geld in een bakje doen. Wordt zijn vertrouwen wel eens geschaad? 'Ach dat zal best wel eens gebeuren. Maar dan hoop ik dat de paddenstoelen niet smaken."

Exclusieve paddestoelen
Maarten heeft bewust voor de wat meer exclusieve paddenstoelen gekozen. "Champignons moet je op grote schaal kweken. En dan heb je weer meer personeel nodig. Nu kan ik alles zelf doen."

Een van de Texelse restaurants waar Maarten zijn paddenstoelen aan levert is Topido in de Cocksdorp. René Remmers runt het samen met zijn vrouw Karin. Hij is de chef-kok en zij is de gastvrouw. Ze doen alles met zijn tweeën.

Alles met liefde en passie
Het werken met producten die van Texel komen vinden ze ideaal. "Je weet waar alles vandaan komt en dat alles met passie en liefde is gemaakt. Of dat nou om aardappelen, lamsvlees of paddenstoelen gaat." zegt Karin. "Het beperkt je soms ook wel in je keuze van gerechten. Soms zou je wel iets willen maken met een product dat uit Italië komt, maar dat kan dan niet. Maar het maakt je ook creatief."  
 
Paddenstoel, met paddenstoel en paddenstoel
De paddenstoelen van Maarten verwerkt René in een vegetarisch gerecht. René bakt met de paddenstoelen kleine souffle's en maakt daar een paddenstoelensaus en gebakken paddenstoelen bij. Geen overkill aan paddenstoelen? "Nee hoor, elk onderdeel heeft weer zijn eigen smaak." Hij is zeer te spreken over de Texelse paddenstoelen. "Ze zijn vaster van structuur dan gewone champignons en hebben ook veel meer smaak."
Als het gerecht klaar is blijkt het inderdaad een smakelijk vegetarisch kerstgerecht. 

Recept: Paddenstoelensoufflé van shiitake, oesterzwam en koningsoesterzwam 

Tussengerecht 4 personen
Bereiden ca. 40 minuten

Ingrediënten:

Paddenstoelensoufflé
250 g witbrood, zonder korst
6 eieren
400 ml melk
zout, versgemalen peper
400 kg gemengde paddenstoelen
1 bosje bieslook


Saus

100 g gemengde paddenstoelen
1 ui
olijfolie
50 ml witte wijn
100 ml slagroom

Gefrituurde prei
100 g prei, witte en lichtgroene gedeelte
Gebakken paddenstoelen
1 ui
200 g gemengde paddenstoelen
1 bosui

Extra nodig: muffinvorm, boter om in te vetten, staafmixer, frituur met frituurolie

Bereiding:

Paddenstoelen soufflé
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Snijd het brood in stukken en bewaar in een grote kom. Roer de eieren los in de melk en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Maak de paddenstoelen schoon en snijd in stukjes van circa 1 x 1 centimeter. Snijd de bieslook fijn. Meng het eimengsel samen met de paddenstoelen en de bieslook door het brood. Vet de muffinvorm in met boter. Vul de vormpjes tot de rand met het paddenstoelenmengsel en bak in de oven in circa 25 minuten gaar.

Paddenstoelensaus
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze heel fijn. Pel de ui en snipper fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit de ui en de paddenstoelen aan. Blus af met de wijn, voeg de room toe en laat de saus op laag vuur 5 minuten koken. Pureer de saus met een staafmixer en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Gefrituurde prei
Verwarm de frituur op 140 °C
Snijd de prei in de lengte in smalle reepjes van circa 5 centimeter. Droog de prei in een theedoek en bak daarna goudbruin in de frituur. Bewaar de gefrituurde prei tot gebruik in een luchtdichte bak.

Gebakken paddenstoelen
Pel de ui en snipper fijn. Snijd de paddenstoelen in stukken. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de ui en de paddenstoelen mooi bruin. Snijd intussen de bosui in ringetjes. Breng de paddenstoelen op smaak met zout en versgemalen peper en voeg de bosui toe.

Serveren
Zet de warme soufflés op borden en schep de saus en de gebakken paddo’s erbij. Leg de gefrituurde prei erop.