Ga naar Content

Eigenaren van rieten daken in Abbekerk vrezen vuurpijlen

Eigenaren van stolpen met rieten daken blijven rond de jaarwisseling thuis wegens het gevaar van vuurpijlen. Ze vrezen dat hun huizen in brand opgaan. "Ik ga kijken waar het vuurwerk wordt afgestoken en rondjes lopen om mijn huis om te zien of er geen vuurpijl in het dak terecht komt", aldus Rein van der Heide. Hij is een van de eigenaren die zich druk maakt.

In Abbekerk staan 25 oude stolpen met rieten daken. Alle eigenaren hebben aan Van der Heide, die als lid van het NH Nieuws Panel mee deed aan het vuurwerkonderzoek, verteld dat ze thuisblijven met oudejaarsnacht en dat is volgens hem volkomen begrijpelijk. "Het gevaar zit 'm vooral in van die goedkope vuurpijlen die niet goed af gaan. Het zijn ongeleide projectielen en kunnen in je dak terecht komen. Daar kan zo'n ding verder smeulen en uiteindelijk brand veroorzaken."

Dak inspecteren
Daar gaat meestal wat tijd overheen en daarom blijven de eigenaren thuis. Zo kunnen ze hun dak inspecteren en als ze een tegenkomen, kunnen ze die er nog op tijd uittrekken voor het te laat is. 

Lees ook: Einde van een traditie? Meerderheid NH Nieuws Panel wil vuurwerkverbod

"Als het vuur eenmaal ontstaat, dan gaat het heel snel", vertelt Van der Heide. "Het is net een soort kerstboom die verbrandt. In drie kwartier is er niets meer over van zo'n stolp."

Oudejaarsnacht 2018
Tijdens de vorige jaarwisseling brandde er een stolp met rieten dak af in Berkhout. Er is nooit bewezen dat vuurwerk de oorzaak was, maar volgens de meeste mensen in de omgeving kan het niet anders. 

Rein van der Heide heeft bij de gemeente al eens het gevaar van vuurpijlen aangekaart. Hij pleit onder meer voor bewustwording. "Het is gewoon goed dat mensen zich realiseren dat een vuurpijl afsteken kan eindigen in de vernietiging van iemands huis."

Lees ook: Meerdere gemeenten Noord-Holland zijn voor vuurwerkverbod

Hij is geen voorstander van een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. "Ik hou er niet zo van om alles te verbieden. Maar het zou wel goed zijn als er vuurwerkvrije zones rondom stolpen zouden komen. Het is tenslotte ook cultureel erfgoed."

Voorlopig zijn er nog geen zones ingesteld en moeten de eigenaren zelf alert zijn rondom de jaarwisseling. 

Bekijk hier meer uitslagen van het NH Nieuws Panel vuurwerkonderzoek. Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes. 

Verantwoording
Onder de ruim 2700 leden van het NH Nieuws Panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen vuurwerk. In totaal deden 1464 mensen mee aan het onderzoek. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH