Gooi

NL
V

Vervuilde grond van Barneveldse afvalverwerker ook in Laren gebruikt

20 december 2018, 14.09 uur · Aangepast 20 december 2018, 15.10 uur
Door Carina Gutker · Foto: Omroep Gelderland

Een Barnevelds afvalverwerkingsbedrijf heeft ook vervuilde grond aan de Noord-Hollandse gemeente Laren geleverd, weet Omroep Gelderland te melden. De afvalverwerker heeft in totaal 10 duizend ton vergiftigde grond aan gemeenten geleverd, waarvan 6700 aan Barneveld zelf. In Laren is 23 ton grond terechtgekomen.

Waar precies, is echter onduidelijk. De grond was verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT (landbouwgif). De afvalverwerker liet de grond tegen de regels in herkeuren, waardoor het op papier schoon leek.

De zaak kwam begin vorige maand aan het licht door een onthulling van televisieprogramma Zembla. Op 28 november werd de reportage uitgezonden. Nu blijkt dat niet alleen Barneveld besmette grond van afvalverwerker Vink heeft gekregen, maar veel meer gemeenten waaronder Apeldoorn, Almelo en dus ook Laren.

Het afvalverwerkingsbedrijf ligt al langer onder vuur. Zo was er in september ophef over de illegale opslag van kunstgrasmatten. De provincie Gelderland wist dat de matten werden opgestapeld, maar gedoogde de situatie.

Omroep Gelderland heeft een kaart gemaakt met daarop de locaties waar de vervuilde grond ligt:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!