Ga naar Content
Schiphol

Kelly's strijd tegen vliegangst: "Je kan niet veiliger zijn dan in het vliegtuig"

20 december 2018, 14.03 uur · Aangepast 20 december 2018, 15.02 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Kelly Otte, Corendon-gezagvoerder en schrijver van het boek 'Overwin je vliegangst', heeft een verklaring voor de toename van passagiers met vliegangst: in de media is er steeds meer aandacht voor incidenten in de luchtvaart. "Incidenten waarbij geen doden of gewonden vallen, maar toch groots worden gebracht".

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

"Maar liefst 30 tot 40 procent van de Nederlanders heeft vliegangst", vertelt Kelly Otte uit Spaarndam. Otte is gezagvoerder op de Boeing 737, instructeur en examinator op zowel de Boeing 737 als de Airbus A320, docent bij Onbezorgd Vliegen en schrijver van een nieuw boek over vliegangst. "Bij vliegangst is het belangrijk dat je weet hoe het zit, dan zit al veel lekkerder in een vliegtuigstoel".

Media-aandacht
In het boek 'Overwin je vliegangst' staan praktische tips, anekdotes, weetjes en feitjes mét wetenschappelijke onderbouwing vanuit de psychologie. Otte geeft antwoord op de meest gestelde vragen door mensen met vliegangst. Maar wat volgens de piloot vooral nieuw is in het boek, is dat hij ingaat op de vele media-aandacht die luchtvaartincidenten krijgen.

Krantenkoppen over incidenten in de luchtvaart helpen vaak niet om passagiers met een gerust hart het vliegtuig in te stappen. En dat terwijl de luchtvaart wel steeds veiliger wordt. Otte: "In dit boek kunnen we al die mythes ontkrachten en vertellen hoe het werkelijk zit."

"Ik stort liever neer op de terugweg. Turbulentie wordt steeds linker. Heftige vliegtuiglanding dankzij harde wind. Bijna iedereen moest overgeven. En: Brandstoftank Dreamliner begon te druppelen" (tekst gaat door onder de video):

Kelly's strijd tegen vliegangst - NH Nieuws

Lionair
Een recent voorbeeld dat Otte noemt is het vliegtuigongeluk met een Boeing 737 MAX 8 van het Indonesische Lionair. Dat toestel stortte eind oktober kort na de start vanuit Jakarta neer in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen om.

Otte: "Men gaat al heel snel speculeren. Al voordat er überhaubt iets bekend is. Je ziet filmpjes op sociale media van hoe het gegaan moet zijn. Je ziet heftige beelden. Terwijl het onderzoeksteam nog niet eens klaar is of deze beelden heeft gemaakt." Op de vraag of je die berichtgeving dan maar moet negeren, antwoordt Otte: "Nee, je moet ze relativeren."

Je kan niet veiliger zijn dan in het vliegtuig
Otte woont in Spaarndam met zijn vrouw en twee kleine kinderen. Zelf heeft hij nooit getwijfeld of hij met zijn gezin in een vliegtuig zou stappen: "Je kan niet veiliger zijn dan in het vliegtuig. Het probleem is de weg naar het vliegveld toe. Ik moet over een redelijk smal dijkje rijden en ik ben dan helemaal afhankelijk van de stuurkunsten van mijn tegenligger. Dus zodra mijn gezin in het vliegtuig zit, vind ik het goed."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!