Ga naar Content
Noord-Holland

Noordzeekanaalgebied ontvouwt plannen energietransitie

20 december 2018, 11.03 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

Bedrijven en overheden die actief zijn in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) hebben de ambitie om in 2050 een bijna volledig CO2-neutrale en circulaire economie te hebben. Daarom brachten zij een rapport uit waarin staat welke stappen nodig om zijn klimaatneutraal te worden en economisch vitaal te blijven.

Dat rapport heet Ontwikkelstrategie Energietransitie NZKG. De directe uitstoot van de industrie in de regio bedraagt nu ruim 11 procent van de CO2-emissie in heel Nederland. Dat willen de partijen in het NZKG tot 2030 halveren en tot 2050 terugbrengen tot bijna niets. Hierbij staat het verminderen van het grondstoffengebruik en energieverbruik centraal.

Belangrijke maatregelen
In het rapport worden drie belangrijke maatregelen genoemd die daaraan moeten bijdragen. Allereerst willen de partijen de elektriciteitsinfrastructuur in het gebied verzwaren. De vraag naar elektriciteit groeit onder meer door elektrificatie in de industrie en elektrisch vervoer.

Verder willen zij de aardgasinfrastructuur geleidelijk ombouwen naar een waterstofinfrastructuur en is er volgens hen een CO2-net nodig, waarbij er een afvoermogelijkheid moet zijn naar een ondergrondse opslag in lege aardgasvelden onder de Noordzee.