Ga naar Content
Sport

Bibian Mentel en baanwielrenners gehuldigd op Sportgala

19 december 2018, 22.18 uur · Aangepast 20 december 2018, 10.33 uur
Door: · Foto: ANP / Piroschka van de Wouw

De Loosdrechtse Bibian Mentel is in de AFAS Live verkozen tot Paralympisch sporter van het jaar. Bij de sportploeg van het jaar was er ook Noord-Hollands succes, want die ging naar de teamsprinters met onder meer Nils van ‘t Hoenderdaal en Matthijs Büchli. Ajacied Matthijs de Ligt werd eveneens in het zonnetje gezet op het Sportgala.

Mentel won de prijs voor de tweede keer. De 46-jarige snowboardster kreeg de Jaap Eden Trofee van tv- en radiopresentator Erik Corton. Ze pakte op de Paralympische Spelen in Pyeongchang twee keer goud, op de snowboardcross en bij de banked slalom. Een maand voor de start van de Spelen onderging ze nog een operatie vanwege de steeds teurgkerende kanker.

"Samen voor geknokt"
"Mijn hemel. Even laten bezinken, hoor", zegt de geëmotioneerde Mentel. "Allereerst ongelooflijk bedankt dat jullie mij hebben gekozen. Medisch specialisten en fysio. Zonder hen had ik er sowieso niet gestaan. Uiteraard ook mijn gezin. Jullie zijn fantastisch. Last but not least: mijn man. Zonder jou had ik het niet gekund. We hebben er samen voor geknokt, super trots op je."

Baanwielrenners
Nils van ‘t Hoenderdaal uit Amsterdam en de Haarlemmer Matthijs Büchli werden samen met Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland verkozen tot sportploeg van het jaar. Zij werden in februari wereldkampioen op de teamsprint in Apeldoorn. De Nederlandse hockeysters en de zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz, die ook de wereldtitel pakten, waren de andere genomineerden.

"Individuele belangen opzij"
"We zijn ontzettend blij dat we deze prijs mogen ontvangen. Het is een enorme eer. We zijn blij dat onze prestaties door jullie op deze waarden worden geschat", vertelt Lavreysen in de speech. "Wat ons als team zo goed maakt, is dat we onze individuele belangen opzij kunnen zetten. Dat dit het mooiste jaar uit onze carrière is, is een feit. Voor de eerste keer is Nederland wereldkampioen geworden op dit onderdeel. Het uiteindelijke doel is goud halen op de Spelen van Tokio."

De Ligt
Matthijs de Ligt werd woensdagavond uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De negentienjarige aanvoerder van Ajax volgt daarmee onder anderen Max Verstappen en Dafne Schippers op. Hij was niet aanwezig bij het gala omdat Ajax de bekerwedstrijd tegen Roda JC moest afwerken.

Lees ook: Ajax bekert verder na strafschoppen tegen Roda JC

Foto: ANP / Piroschka van de Wouw