Gezinnen met taalachterstand krijgen huisbezoek ROC-studenten

0
Whatsapp

Noordkop & Texel

Gezinnen met taalachterstand krijgen huisbezoek ROC-studenten

20 december 2018, 08.00 uur · Aangepast 20 december 2018, 10.33 uur

Studenten van de opleiding Onderwijsassistent in Den Helder gaan binnenkort de wijk in om voor te lezen bij gezinnen die wel wat hulp kunnen gebruiken met het Nederlands. Om goed beslagen ten ijs te komen, kregen ze eerst zelf een workshop voorlezen.

"In 2016 kwamen de GGD en de consultatiesbureau's met een noodkreet", vertelt Angelique Lewakabessy van Humanitas in Den Helder: "Ze zeiden van 'joh we krijgen heel veel kinderen met een taalachterstand en help wat moeten we daarmee. We willen ze wel wat bieden maar waar."

Huisbezoek
Omdat Lewakabessy bij veel mensen over de vloer kwam, had ze al snel het idee om via huisbezoeken de kinderen van de gezinnen voor te lezen. Vrijwilligers gingen aan de slag maar er zijn extra voorlezers nodig en dus werd een beroep gedaan op de studenten van het ROC. "We merken natuurlijk landelijk een groot tekort aan vrijwilligers dus dan zijn dit mooie samenwerkingen."

Jolande Feliks van KopGroep Bibliotheken geeft de cursus aan de studenten in bieb School 7. Volgens haar is het voorlezen aan kinderen van het grootste belang voor het leren van de taal: "Het is zo belangrijk. Het heeft zoveel bijeffecten. Behalve voor de woordenschat en de taalontwikkeling zijn er nog veel meer zaken die ze oppikken. En het is gewoon heel leuk!"

De studenten van het ROC gaan in januari voor het eerst naar de gezinnen toe in Den Helder.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH
NH
Whatsapp