Ga naar Content

Texel als proeftuin voor duurzame energieprojecten: test met stroom uit golven kan beginnen

Voor de kust van Texel start binnenkort een proef met energie, opgewekt door golfbewegingen. Vandaag is het anker van de testinstallatie te water gelaten in de haven van Oudeschild. Met de golfgenerator van het bedrijf Slow Mill Development hoopt Texel nog dichterbij de doelstelling te komen om het het eiland zoveel mogelijk zelf van eigen stroom te voorzien.

Texel is met zoveel wind en zon erg in trek bij bedrijven die nieuwe technieken willen toepassen om energie op te wekken. "Test it on Texel. Ja, we worden overspoeld met aanvragen," vertelt wethouder Hennie Huisman aan NH Nieuws. "We zijn al volop bezig met zonneweiden, maar er zijn ook bedrijven die met vliegers boven land of juist onder water stroom willen opwekken."

Lees ook: Texelstroom is een van 's werelds duurzaamste veerboten

De proefinstallatie van de slow mill komt op 4 kilometer van de kust van Texel te liggen, helemaal geschikt gemaakt voor de ruige Noordzee. Uitvinder Erwin Croughs van Slow Mill: "We hebben een anker onder water. Daaraan zit een drijver onder water en een drijver boven water. Die twee bewegen ten opzichte van elkaar, die beweging zetten we om in elektriciteit."

'Texels trots'
Verschillende Texelaars zetten zich al in voor het project. Voor het milieu, maar ook voor de werkgelegenheid op het eiland. Aannemer Bart Boon heeft er een anker van 50 ton zwaar beton voor gemaakt. "Ik ben zeker trots. Die hebben we net van De Cocksdorp naar de haven gereden. Het is een mooi project en ik hoop dat de proef slaagt."

Lees ook: Hoe duurzaam ben jij?

De testfase duurt 2,5 jaar. Als die proef slaagt kunnen op termijn ongeveer 100 huishoudens op Texel door een prototype van de golfenergie-installatie van duurzame stroom worden voorzien. Als 10% van de Noordzeekust langs Texel gebruikt kan worden voor installaties van de Slow Mill, kan dat het hele eiland duurzaam maken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!