Ga naar Content

Echtscheidingshotel biedt woonruimte voor wie in scheiding ligt

Het echtscheidingshotel, ook wel hotel NexT genaamd, heeft in Haarlem de deuren geopend. Het is speciaal bedacht voor mensen die in echtscheiding liggen en behoefte hebben aan een nieuwe plek. Aan de Ruyghaverstraat kunnen mensen die in een huwelijkscrisis zitten tijdelijk verblijven.

Volgens initiatiefnemer GroenLinks is er in Haarlem behoefte aan tijdelijke, betaalbare woningen voor deze doelgroep. Projectontwikkelaar Gren Molenkamp gelooft in het project: "Ik heb mij laten overtuigen, want ik was aanvankelijk ook kritisch. Maar als je bijvoorbeeld hoort dat het aantal vechtscheidingen aan het toenemen is, dan besef je hoe belangrijk het is dat mensen een eigen plek hebben bij een huwelijkscrisis. Zeker als er kinderen in het spel zijn."

De huur van een appartement varieert van duizend tot vijftienhonderd euro. Er zijn achttien appartementen beschikbaar waar je maximaal een jaar mag wonen, eventueel met kinderen. De twee woningen op de begane grond worden op dit moment alvast bewoond. De appartementen zijn sober ingericht, hebben een eigen keuken, toilet en douche en naast een woonkamer een slaapkamer.

Een toetsingscommissie van advocaten bekijkt of je ook echt in scheiding ligt, want dan alleen kom je in aanmerking voor de tijdelijke woonruimte in het 'echtscheidingshotel'. Dus er komen geen studenten (die ook op zoek zijn naar woonruimte red.) te wonen? "Nee, maar het is wel een sociaal experiment, dus we gaan het meemaken hoe het gaat lopen. Ik ben ook heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken," aldus projectontwikkelaar Molenkamp.

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Ditmaal is het thema Wonen'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Wonen'.

Foto: NH Nieuws