Ga naar Content

Nieuw windmolenpark naast slakverwerker Harsco bron van zorg: "Onbegrijpelijk"

Grafietregens of niet, aankomend voorjaar wordt gestart met de bouw van Windmolenpark Ferrum: drie windturbines, pal voor de deur bij slakverwerker Harsco. Inwoners van Wijk aan Zee, die al maanden gebukt gaan onder de glinsterende deeltjes die neerdwarrelen, maken zich grote zorgen. "Ik kan straks helemaal niet meer door mijn ruiten kijken."

Het zijn de woorden van dorpsbewoner Ton Mars, die net als veel inwoners van Wijk aan Zee, nog helemaal niet wist van de plaatsing van de windturbines aan de Reijndersweg. "Hoe is het mogelijk?", foetert hij tegen NH Nieuws. "De problemen zijn nog nooit zo erg geweest. Harsco en Tata Steel moeten eerst maar eens zorgen dat er een knappe overkapping gaat komen om de grafietregens te stoppen. Daarna kan je voorzichtig gaan nadenken over windmolens", aldus de Wijk aan Zeeër.

In juli 2017 werd door de provincie Noord-Holland een vergunning verleend aan ontwikkelaar INFINERGY voor het windmolenpark.

Dorpsraad
Hans Dellevoet, van de dorpsraad Wijk aan Zee, is al vanaf het begin een tegenstander van de windmolens op het stuk duingebied in Velsen-Noord. De dorpsraad pleit er met de problematiek rond de 'zwarte regens' voor om de bouw (tijdelijk) op te schorten. "Wij denken dat de plaatsing zeker niet gaat helpen, en dat het alleen maar erger kan worden", aldus Dellevoet. 

Peter Stam van de partij Velsen Lokaal vindt dat de onrust onder inwoners terecht is. Het raadslid zet zich al jaren in voor betere luchtkwaliteit in de regio. "Het is aangetoond dat rond de windmolens 10 procent meer neerslag van stof te verwachten valt. Dus ik snap de zorgen. Ik zou willen oproepen om dit eerst nog eens goed te onderzoeken, een oplossing te vinden om de grafietregens tegen te houden. En pas dan over te gaan op de bouw van windmolens, want de vergunning is er toch al."

Reactie
Provincie Noord-Holland, die de vergunning verleende, laat NH Nieuws weten dat de problemen rond de uitstoot geen invloed zullen hebben op de bouw van het park.

Lees ook: Compensatie windmolens is "eerste stap naar gasvrij Wijk aan Zee"

Esbjörn Wilmar, initiatiefnemer bij projectontwikkelaar INFINERGY, laat weten: "De recente grafietregens werpen geen nieuw licht op het project. Dit is eerder al onderzocht en heeft geen nadelig effect voor de omgeving. In het voorjaar starten we met de bouw; vermoedelijk in april."

Tata Steel was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH / Dennis Mantz