Ga naar Content

Pffff..... je eigen huis bouwen, een flinke klus

"Wees flexibel en ga vooraf veel kijken". Dat advies geven de bewoners van het zelfbouwproject Almansweide. Vijf jaar geleden begonnen 23 gezinnen in Hilversum aan een grote droom. Bij de berg van Anna's Hoeve bouwden ze hun eigen huis.

Collectief Particulier Opdrachtgeversschap (CPO) gebeurt steeds vaker. Met een groep gelijkgestemden zelf een stuk grond zoeken, een architect in de arm nemen en een aannemer opdracht geven die droomhuizen te bouwen. Het klinkt simpel maar de praktijk is weerbarstig.

Almansweide
Na vijf jaar vergaderen, overleggen en heel veel rekenen zijn 23 gezinnen de afgelopen maanden eindelijk verhuisd naar hun nieuwe huis. Het project met de naam 'Almansweide' staat aan de voet van de berg van Anna's Hoeve. Iedere bewoner heeft zijn eigen dromen maar het moest wel duurzaam zijn.

Duurder
Maar driedubbel glas is duurder dan gewoon isolatieglas en elektrische laadpalen zijn ook niet gratis. Vaak blijken wensen groter dan de portemonnee. Zelfbouw is goedkoper maar wie niet zelf over bouwkundige kennis en heel veel tijd beschikt zal toch deskundig advies moeten kopen. En de lage bouwprijs wordt snel ongedaan gemaakt door mooie extra's. 

Flexibel
Aannemers staan ook niet te springen want met één projectontwikkelaar is het makkelijker praten dan met 23 particulieren. Iedereen moet over een lange adem en veel wilskracht beschikken. "Wees flexibel en accepteer dat niet al je wensen in vervulling kunnen gaan", zo kijkt Carla van Lingen terug op het project.  

Buren
Joost Huijsing is opgelucht dat het project klaar is.  "Ik weet niet zeker of ik de volgende keer weer mijn eigen huis wil bouwen". Een aantal mensen van het eerste uur is tussentijds afgehaakt maar 23 gezinnen hebben hun droom wel waargemaakt. En ze hebben er in ieder geval leuke buren bij gekregen.